Agani: Nema hidrocentrala bez saglasnosti mještana

Ministar Agani je Mušnikovo posjetio na poziv poslanika u Kosovskom parlamentu Ćerima Bajramija, a ovom javnom skupu prisustvovali su i odbornici u SO Prizren Memnuna Ajdini i Muso Salihi.

Agani: Nema hidrocentrala bez saglasnosti mještana
Naravno, kao i na svim održanim debatama po selima Župe i na ovoj je pokazana zajednička odlučnost mještana “da nesmije niko da uzima njihovu rijeku, bez njihove saglasnosti”, što je još jedan jak otpor u lancu otpora u ovoj šarplaninskoj regiji u dolini Bistrice.

“Poslije dobijene informacije 23. aprila od naših delegeta u SO Prizren, Memnune Ajdini i Muse Salihija, da se 26. aprila u SO Prizren planira jedna tačka dnevnog reda oko donošenja odluke da se u našem mjestu izda nekoj firmi utrinsko i javno mjesto pod zakup na 99 godina i po cijeni 3 eura po kvadratnom metru, mi smo vas obavjestili i sa predsjedništvom sela intervenisali smo kod predsjedavajućeg SO Prizren- Kujtima Gashija, da tu tačku povuče sa dnevnog reda. On je zatražio pismeni zahtjev koji mu je uručen nakon sat vremena i obećao da će tu raspravu povući, što je i učinio. Utvrdili smo da se to mjesto nalazi na, po nama, važnoj lokaciji iznad sela, kod stadiona u blizini škole. Onda smo o ovom problemu iste noći upoznali i samog minsitra”, iznio je hromologiju problema izgradnje hidrocentrale u Mušnikovu na jedan brutalan i nezakonit način ne pitajući “vlasnike rijeke i atara”, poslanik Bajrami.

Poslanik Bajrami je ministru Aganiju naglasio da svih ovih godina u Župi “teče jedna divlja gradnja i jedno divlje spopadanje teritorije Župe, ove najljepše regije na Kosovu; od Prevalca, iskopa pijeska, uzurpacije i sl.”.

Zvaničnik sela Mušnikova Sedat Bajrami je ministru Aganiju predao kopiju peticije potpisane od strane Mušnikovčana koji se snažno protive otimanju rijeke i zemlje. 

“Permanentnom sekretaru ministarstva Arbenu Qitakuu postavio sam pitanje; zašto ministar nezna da ste vi potpisali saglasnost za izgradnju hidrocentrale u Mušnikovu? On je kazao da je ministar Agani politički staf i da nije potrebno sve da zna?!”, kazao je zvaničnik sela Bajrami.

Odbornica u SO Prizren Memnuna Ajdini je istakla “značaj očuvanja flore i faune Nacionalnog parka Šar planine i podvukla da je pitanje izgradnje hidrocentrale sada zaustavljeno”.

“Mi tu ljepotu nemamo pravo da narušavamo. Iako se, nažalost, mnoge stvari rade mimo zakonskih procedura, mimo našeg znanja i mimo znanja vašeg minsitartsva. U Župi se, ono što je naveo poslanik Bajrami, dešavaju mnogi nasrtaji. Nestručno branje šumskih plodova i ljekovotog bilja od strane građana drugih opština, ugrožava opstanak žitelja Župe. Na nama je, kao predstavnicima, da prenesemo glas naroda i da imamo obavezu da ih štitimo. Da ne sme niko da radi mimo njihove volje”, kazala je odbornica Memnuna, inače biolog, i poručila da je budućnost razvoja Župe u turizmu.

Minsitar Agani je još jednom ponovio ono što je izjavio u Rečanima “da se u ovoj zemlji, u jednom selu, u jednoj zajednici, ništa neće desiti bez odluke te zajednice”.

“Trebamo spojiti dva kraja. Onaj šta dobija Župa izgradnjom hidrocentrala, jer smo u obavezi da kao država imamo 25 odsto izvora obnovljive energije, a i onaj šta ona gubi. Možda če narod prepoznati mogućnosti razvoja u tome, da ćemo svi biti zadovoljni, ali niko nema prava da ide protiv volje naroda”, kazao je minstar Agani i prisutnima predočio da je opština Peć protiv izgradnje hidrocentrala u “Nacionalnom parku Prokletije”, te se nadovezao na zakonske procedure.

“Još uvijek niko nije dobio saglasnost da pravi hidrocentrale u Župi. Potpisane su samo, takozvane, “središnje dozvole”, koje su samo jedna od karika u lancu veoma komlikovane procedure u dobijanju licence o izgradnji jedne hidrocentrale. Konačnu dozvolu o izgradnji hidrocentrala daje Regulatorna agencija za energiju, a do toga je dug put”, bio je jasan ministar Agani.

Odbornik Muso Salihi je govorio o izvorima energije. Da EU uslovljava da Kosovo ima i takvu energiju koja se dobija iz vode, vijetra, sunca… Ali se pitao, zašto nisu održane debate sa građanima?!

“Kada sam video hidrocentrale u Gori i koje su one posljedice ostavile, srce me je zabolelo. Jedan dobar dio korita rijeka nemaju uopšte vode, rijeka je ušla u cijevove”, slikovito je pojasnio odbornik Salihi.

Snažno protivljenje izgradnji hidrocentrala žitelja Mušnikova, koji su prenijeli ministru Aganiju, samo je još jedan dokaz da su Župljani ujedinjeni po ovom pitanju. Da su posve odlučni da brane svoju teritoriju, svoju zemlju i rijeke.

“Ko je taj što je mjerio i snimio da tamo gdje djeca igraju, gdje je škola, gdje su učenici da pravi hidrocentralu. Jeli taj normalan čovjek, uopšte!? Mi smo ovdje očekivali izgradnju sanatorijuma a ne divlju gradnju hidrocentrale”, energično je istupio Bajruš Smailji, jedan od diskutanata u Mušnikovu. 

Ramo Sagdati iz Rečana je čak bio još energičniji. Zatražio je “da država otvori koridor da se, ako se ovakvi pritisci nastave, ovaj narod iseli sa svojih vijekovnih ognjišta”.

Memiš Rama je upitao ministra; “ko je prioritet države, izgradnja hidrocentrala, ili život ovoga naroda?”.

“Kod nas u Župi je praksa da se konsultuje narod i kada se pravi neka česma. Pita se, da li ta česma ugrožava postojeći eko sistem, ili ugrožava pojila. A za hudrocentrale čak se i ne pita niko. Kako je to moguće? Ako se to desi, vjerujte mi, nema nam opstanka. Pažljivo sam vas saslušao, ministre i slobodno prenesite u Vladi naše stavove i naša osjećanja”, kazao je Memiš Rama.

“Ne smije niko da pravi hidrocentrale u Mušnikovu i u Župi, bez naše sagalasnosti, bez saglasnosti Župljana. Župski narod je radan i pošten narod. Gdje da ide, gdje da se seli?!”, poručili su Mušnikovčani.

I sa ove debate je, uostalom kao i na predhodnim u drugim selima, poručeno da će župski narod spasiti jedino formiranje opštine Rečane. Nova opština bi, tvrde mještani, spriječila nezakonita otimanja i uzurpacije, pa i prodaju zemlje. Stvorila bi se mogućnost da sami Župljani upravljaju svojim prirodnim resursima.

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš