82 odsto žrtava porodičnog nasilja su žene

Od svih zabeležih slučajeva porodičnog nasilja, više od 80 odsto se odnosi na nasilje u kome su žrtve bile žene.Tim povodom Forum žena sudija i tužilaca predstavio je novi priručnik o nasilju u porodici.

82 odsto žrtava porodičnog nasilja su žene

Priručnik se sastoji od preporuka za sudije i tužioce, a sadrži i savete na koji način treba prijaviti slučajeve nasilja.

"Ovaj priručnik nije obavezujući dokument za tužioce i sudije i druge pravne eksperte, nego je to više referentna tačka u vezi sa procedurama i različitim pravnim lekovima koje mogu da primenjuju i u građanskim i krivičnim postupcima", rekla je Sevdije Morina, predsedavajuća Foruma žena sudija i tužilaca.

Iako je Kosovo jula 2013. godine izradilo strategiju delovanja za borbu protiv nasilja u porodici, ono je i dalje veoma rasprostanjeno u svim sferama društva, rekla je predsednica Kosova Atifete Jahjaga koja je pozvala institucije na veće angažovanje oko ovog problema.

"Nije dovoljno samo angažovanje porodice, škola i edukativno – obrazovnih institucija, kako bi se uspešno ostvarila zaštita i tretiranje ili rehabilitacija i ponovno integrisanje, kao i drugi veoma bitni koraci institucionalnog postupanja, kao i postupanja čitavog društva. Zbog toga se traži konkretno i veoma proaktivno angažovanje institucija Kosova i partnera koji su dali izuzetan doprinos u sastavljanju zakonodavstva i strategije protiv nasilja u porodici“, dodala je Jahjaga.

Američka ambasada na Kosovu je pored finansijske podrške, angažovala i eksperte iz ove oblasti kako bi ovaj priručnik ugledao svetlost dana.

 "Doveli smo eksperte koji su držali treninge i radionice gde se pričalo o najboljim praksama. Oni su vodili mnoge okrugle stolove kako bi se identifikovali izazovi i omogućila poboljšanja u pravosudnom sistemu”, rekao je Greg Delavi, ambasador SAD na Kosovu.

Na hiljade slučajeva koji se prijave policiji 82 odsto od toga žrtve su žene.

“Moramo da radimo na podizanju svesti ljudi o važnosti na prijavljivanju ovakvih slučajeva, a ne samo da tražimo adekvatan tretman za iskorenjivanje ovog problema”, kazao je Hajredin Kuci, ministar pravde.

 “Sudski savet Kosova je odredio jedan broj sudija iz osnovnih sudova koji će pohađati treninge o nasilju u porodici i seksulanim zločinima”, izavio je Nehat Idrizi, predsedavajući Sudskog saveta Kosova.

 “Obajvljivanje ovog priručnika je izuzetno važno jer tužiocima i sudijama pomaže da se usredsrede na najbolje prakse za rešavanje ovakvih slučajeva na Kosovu", rekao je Bljerim Isufaj , predsedavajuci Tužilačkog saveta Kosova.

Žene retko prijavljuju nasilje,a razlozi su mnogobrojni, od straha i osude okoline, do ekonomske neizvesnosti.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš