31 novi slučaj pozitivan na koronavirus na Kosovu, ukupno 480

Danas, 17. aprila 2020. godine, u Laboratoriju za molekularnu mikrobiologiju NIPHK-a RT-PCR metodom, testirano je ukupno 209 uzoraka uzetih s Klinike za zarazne bolesti, praćenje kontakata slučaja na terenu i karanteneu u Studentskom centru.

31 novi slučaj pozitivan na koronavirus na Kosovu, ukupno 480

Na SARS-CoV-2 pozitivan, danas je dijagnosticirano ukupno trideset i jedan (31) slučajeva.

Pozitivni slučajevi su slučajevi kontakta, petnaest (15) slučajeva iz opšine Uroševac (prema mjestu prebivališta: deset (10) slučajeva Uroševac, tri (3) slučaja Miraš, jedan (1) slučaj Mirosal i jedan (1) slučaj Kosina), devet ( 9) slučajevi općine Viti (prema mjestu prebivališta: tri (3) slučaja Viti, tri (3) slučaja Gushica i tri (3) slučaja Požarana), dva (2) slučaja sa prebivalištem u Prištini i jednim (1) slučajem naselja: Miradi e epërme-Fushë Kosovë, Skenderaj, Vojnovc-Shtime, Slatina-Leposaviq i Zubin Potok.

Danas, 17. aprila  2020., izliječeno je pet (5) pacijenata na temelju preporuka WHO-a gdje su dva uzorka negativna s razmakom od najmanje jednog dana. Ukupan broj izliječenih do danas iznosi ukupno osamdeset i četiri (84).

17. aprila  2020. Klinika za zarazne bolesti prijavila je slučaj smrti 70-godišnjeg muškarca iz  Neredime opština -Ferizaj, što je COVID-19 potvrdio 13.04.2020. Pacijenta je uputio QMF-Uroševac i hospitalizovan u Kliniki za zarazne bolesti 12.04.2020. godine u pogoršanom stanju. Pacijent je imao pridružene bolesti (plućna infiltracija i hipertenzija).

Od 8. februara  do 17. aprila  2020. u Laboratoriju za molekularnu mikrobiologiju NIPHK-a RT-PCR metodom testirano je 4.124 sumnjivih uzoraka na virus SARS-CoV-2, a na njima je bilo ukupno četiri stotine osamdeset (480) pozitivnih ispitivanja. sa dvanaest  (12) slučajeva smrti koji su imali i druge prateće bolesti.

NIPHK već 24 sata kontinuirano kontaktira i nadzire sve slučajeve kontakta, kao i kontakte, obvezujući ih da se samoizoliraju i potraže medicinsku pomoć ako imaju simptome. Do danas je kontaktirano 5.828 slučajeva koji su pod nadzorom.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš