"20 godina slušamo različite istine ali nam nedostaje jedna"

U Gračanici je održan konsultativni sastanak novinara, pravnika i istoričara sa predstavnicima Pripremnog tima za osnivanje komisije za istinu i pomirenje. Ovo je treća javna konsultacija sa predstavnicima iz srpskih sredina.

"20 godina slušamo različite istine ali nam nedostaje jedna"

’Nadam se da ćemo posle konsultacija predstaviti dobar predlog članovima komisije, koji će biti nezavisni i koji će otkriti jednu istinu, istinu koju će slušati i kojoj će verovati i jedna, i druga i treća strana na Kosovu. 20 godina mi slušamo različite istine, ali nam nedostaje ta jedna. Albanci veruju svojoj istini, Srbi svojoj, Goranci, Turci, Romi svojoj istini ... Lepo bi bilo da mi već raspolažemo dobrim delom informacija o ljudskim gubicima na Kosovu. Koristićemo polazne informacije, međutim, treba uvek da dovedemo sve strane i da još jednom čujemo preživele svedoke’’, kazala je članica Pripremnog tima Nora Ahmetaj.

’’Do sada smo održali nekoliko javnih konsultacija i čuli smo više mišljenja o osnivanju same komisije. Najvažnije je da su svi otvoreni, a ove diskusije će poslužiti kao pravna osnova komisije’’, kazao je član Pripremnog tima Baki Svirca.

Neki od učesnika nisu ubeđeni da će rad Komisije za istinu i pomirenje ostvariti pozitivne rezultate. Stav učesnika je i da javnost treba upoznati sa radom komisije.

’’Mislim da će se čuti neka mišljenja, čuli smo dosad, ali ćemo čuti svakako dosta i u nastavku. Ovo je težak proces, samo formiranje komisije će biti problematično, rad, ukoliko bude formirana, biće još teži. Pitao sam i tokom diskusije da li je u regionu formirana slična komisija, odgovor je bio da jeste, ali da nije zaživela’’, kazao je univerzitetski profesor Sadri Idrizi.

‘’Ja nosim jednu dozu skepticizma jer naši narodi ovde su opterećeni bremenom prošlosti, mnogi zločini su nerasvetljeni i to zaista predstavlja problem u procesu pomirenja, koji nije nešto što će rešiti komisija u jednom određenom vremenskom roku, već je to proces koji bi trebalo da traje’’, rekao je novinar Darko Dimitrijević.

Formiranje Komisije za istinu i pomirenje inicirao je predsednik Kosova Hašim Tači, koji je imenovao Pripremni tim od 9 članova, uglavnom predstavnika civilnog društva, ali i predstavnika Kancelarije predsednika, Vlade i Skupštine. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš