10 godina od razmatranja Ahtisarijevog plana u Savetu bezbednosti UN

Iza zatvorenih vrata 3. aprila 2007. godine, slušao se specijalni izaslanik za Kosovo, Marti Ahtisari kako predstavlja plan da se Kosovu da nadzirana nezavisnost.

10 godina od razmatranja Ahtisarijevog plana u Savetu bezbednosti UN

Planirano je i da se Fatmir Sejdiu obrati, ali je nakon protesta iz Rusije i Srbije odlučeno da on ne govori, te je njegov govor pročitao SPGS-a Joakim Riker.

Srpski nacionalistčki premijer, Vojislav Koštunica, odbacio je plan i tražio pregovore i novog glavnog pregovarača. Zapadne zemlje kao što su SAD, Velika Britanija, Francuska, podržale su Ahtisarijev plan.

Prema Ahtisariju i njegovom timu, cilj sveobuhvatnog predloga za status Kosova bio je da definiše odredbe neophodne za budućnost Kosova a koje su izvodljive, suportivne i stabilizuju, prenosi KP.

To je uključivalo detaljne mere kako bi se osigurala prava zajednica i ohrabrila zaštita njenih članova, efikasna decentralizacija vlasti, kao i očuvanje i zaštita kulturnog i verskog nasleđa. Osim toga, rešenje je predviđalo ustavne, ekonomske i bezbednosne mere, koje zajedno imaju za cilj da doprinesu procvatu Kosova, jednog multietničkog i demokratskog Kosova.

Važan element rešenja bio je mandat kojim se obezbeđivalo buduće međunarodno civilno i vojno prisustvo na Kosovu, a kojim se nadgleda sprovođenje Rešenja i pomaže nadležnim kosovskim vlastima da obezbede mir i stabilnosti na celom Kosovu. Odredbe ovog sporazuma imaju prednost nad svim ostalim zakonskim odredbama Kosova.

Glavni elementi ugovora:

Kosovo će biti multietničko društvo, kojim se upravlja demokratski i uz puno poštovanje vladavine prava, najvišeg nivoa ljudskih prava i osnovnih sloboda priznatih od strane međunarodnog sveta, a koja promoviše mirnu koegzistenciju i dobrobit za sve njegove stanovnike.

Kosovo će imati pravo da pregovara i zaključuje međunarodne sporazume, uključujući i pravo da traži članstvo u međunarodnim organizacijama.

Zaštita i promocija prava pripadnika zajednica je centralni element Sporazuma. Sporazum postavlja ključne aspekte koje treba zaštititi, uključujući kulturu, jezik, obrazovanje i simbole. Takođe, navodi specifične mehanizme zastupljenosti pripadnika nealbanskih zajednica u ključnim javnim institucijama za očuvanje i podsticanje njihovog efikasnog i aktivnog učešća u javnom životu. Kako bi zaštitio prava kosovskih nealbanskih zajednica u zakonodavnom procesu, sporazum takođe predviđa da neki zakoni mogu stupiti na snagu samo ako većina kosovskih nealbanskih članova Skupštine Kosova bude saglasna sa njihovim usvajanjem.

Odredbe o zaštiti i promovisanju verskog i kulturnog nasleđa osiguraće nesmetano postojanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu. Više od četrdeset ključnih verskih i kulturnih mesta biće okruženo zaštitnim zonama kako bi se sprečio razvoj ili izgradnja komercijalnih i industrijskih objekata, i kako bi se očuvalo kulturno dostojanstvo tih mesta. Sporazum takođe garantuje pojačanu fizičku sigurnost za odabrana i ugrožena mesta - od bilo kakvog  incidenta/napada na imovinu SPC na Kosovu. SPC i njena unutrašnja organizacija biće eksplicitno priznata od strane kosovskih vlasti, dobiće nepovredivost imovine, oslobađanje od poreza i carinske povlastice, kao i bilo koja verska organizacija u svetu.

Sve izbeglice i interno raseljena lica sa Kosova imaju pravo da se vrate i uzmu natrag imovinu i svoje lične stvari. Sporazum takođe poziva Kosovo i Srbiju da u potpunosti sarađuju sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta kako bi se rešila sudbina nestalih lica.

A nove multietničke Kosovske bezbednosne snage (KBS) treba da se utvrde u roku od godinu dana. Tu će biti maksimalno 2.500 aktivnih pripadnika i 800 rezervista. Sporazum predviđa da će dotadašnji Kosovski zaštitni korpus (KZK) biti rasformiran u roku od godinu dana.

Imajući u vidu da će ispunjavanje ovih odgovornosti iz Rešenja za Kosovo zahtevati širok opseg složenih i teških aktivnosti, Sporazum uspostavlja međunarodno prisustvo za buduće nadgledanje i da podrži relevantne napore kosovskih vlasti. Ovo prisustvo se sastoji iz tri glavne komponente:

Međunarodna upravljačka grupa (ISG) koja se sastoji od ključnih međunarodnih aktera, imenovaće Međunarodnog civilnog predstavnika (ICR), poznatog i kao specijalni predstavnik EU - konačni organ u sprovođenju Sporazuma.

Za razliku od SPSG-a, predstavnik će imati ovlašćenja da zameni sve one čiji institucionalni predstavnici, prema međunarodnoj zajednici, deluju protiv Ahtisarijevog paketa i sprovođenja zakona koji proističe iz toga. 

Kada sporazum stupi na snagu, postojaće prelazni period od 120 dana, tokom kojeg će postojeći mandat UNMIK-a ostati nepromenjen. Međutim, kako bi se odmah započelo sprovođenje kosovskog sporazuma, MCP će imati ovlašćenje da nadgleda takvu primenu i daje preporuke UNMIK-u o akcijama koje treba preduzeti kako bi se osiguralo poštovanje Sporazuma.

Tokom prelaznog perioda, Skupština Kosova, u konsultaciji sa MCP, biće odgovorna za odobravanje Ustava i zakona neophodnih za sprovođenje Sporazuma. Ustav i novi zakon će stupiti na snagu odmah po završetku prelaznog perioda.

U roku od devet meseci od stupanja na snagu Sporazuma, trebalo bi da se održe parlamentarni i lokalni izbori.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš