Zašto minimalna zarada na Kosovu nije povećana već 10 godina?

Kosovo ima najnižu minimalnu zaradu na Balkanu i jednu od najnižih u celoj Evropi, izvestio je portal Kosovo 2.0.

Zašto minimalna zarada na Kosovu nije povećana već 10 godina?

Minimalna mesečna plata radnika mlađih od 35 godina iznosi svega 130 evra, dok stariji zarađuju 170 evra. 

Minimalna zarada, kako navodi ovaj istraživački portal, nije povećana čak deset godina, a u međuvremenu, inflacija i rastuće cene smanjile su već tričavu kupovnu moć onih koji primaju minimalac.

"Političari su u predizbornim kampanjama, u više navrata, obećavali povećanje minimalne zarade, ali ova obećanja još nisu ispunjena. Aktuelna vlada, naizgled, ima nameru da konačno poveća ova davanja, ali još nije iznela rok u kojem će to učiniti", navodi se u ovom istraživanju koje je sprovela organizacija Kosovo 2.0.

Obećanja o povećanju minimalne zarade uporno se ponavljaju u predizbornim kampanjama, a sve velike stranke su ga tretirale kao jedno od najvažnijih u svojim programima. 

Na izborima u februaru Demokratski savez Kosova, tačnije tadašnji premijer  Avdulah Hoti, obećavao je minimalnu zaradu od 300 evra.

Glavni kandidat DPK Enver Hodžaj izjavio je isto, a Aljbin Kurti je, nakon pobede na izborima, predizborno obećanje ponovio na Međunarodni praznika rada. 

"Prvo ćemo minimalnu zaradu uvećati na 250 evra, izuzećemo ovaj iznos od oporezivanja i ponovo ćemo ga ubuduće revidirati", poručio je Kurti.

Dok uzastopne vlade malo šta čine po ovom pitanju, a predizborna obećanja ostaju mrtvo slovo na papiru, radnici, kako se navodi, sve više zaostaju.

Uprkos gotovo jednoglasnoj saglasnosti političara da se minimalna zarada mora uvećati, nijedna vlada već deset godina nije prihvatila predloge za uvećanje. 

Da se ovo desilo, kako se navodi, zarade brojnih radnika bi se makar udvostručile i tako bi bio podignut životni standard građana. 

Uloga Međunarodnog monetarnog fonda

Međutim, o tome ne odlučuje samo vlada. Prema rečima Agrona Demija, sa Instituta GAP, Međunarodni monetarni fond vrši veliki pritisak na kosovsku vladu da ne podigne minimalnu zaradu.

Ukoliko bi se minimalac povećao na nivo koji predlaže Socioekonomski savet sastavljen od predstavnika radnika, poslodavaca i državnih ustanova, to bi prouzrokovalo povećane izdatke iz budžeta za socijalna davanja. Tako bi troškovi za penzije ratnih veterana bili bi za desetine miliona evra viši. 

"MMF takođe tvrdi da je minimalna zarada na Kosovu već previsoka u odnosu na prosečnu zaradu i da bi novo povećanje minimalca dovelo do rasta nezaposlenosti", navodi se u istraživanju.

U međuvremenu, kako je navedeno, vrednost minimalne zarade umenjena za oko 10 odsto usled inflacije, a raste i prosečna plata na Kosovu.

To dovodi do rasta potrošnje i cena, ali i do produbljivanja jaza između bogatih i siromašnih. 

Tako je još jednom dokazano, na primeru Kosova, koliko niska minimalna zarada utiče na ekspolataciju radnika i na siromaštvo. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš