Plate na Kosovu u poslednjih 10 godina povećane za 138 evra, inflacija viša za 9,1 odsto

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova (ASK), prosečna bruto plata na Kosovu za 10 godina povećana je za 138 evra, odnosno sa 383 evra koliko je iznosila 2012. godine, na 521 evro, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Plate na Kosovu u poslednjih 10 godina povećane za 138 evra, inflacija viša za 9,1 odsto

Prema privrednim aktivnostima, najveće plate na Kosovu su u energetskom sektoru, gde dostižu blizu 970 evra, a zatim u sektoru informacija i komunikacija, gde su blizu 900 evra.

Najmanja zarada, u iznosu od 323 evra je u ugostiteljstvu.

Ekonomski stručnjaci kažu da je nizak nivo prosečnog rasta plata na Kosovu posledica sporog privrednog razvoja tokom jedne decenije.

Profesor makroekonomije i životne sredine u biznisu na Univerzitetu u Prištini Nagip Skenderi kaže da na Kosovu nije došlo do restrukturiranja privrede koje bi, prema njegovim rečima, omogućilo veći razvoj.

"Mi, kao privreda Kosova, više smo fokusirani na uslužni sektor nego na proizvodnju i to je dovelo do niskih plata. Svuda se usluge plaćaju manje od proizvodnih", kaže Skenderi za RSE.

Profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini Berim Ramosaj kaže da je produktivnost rada na Kosovu niska, posebno u javnom sektoru, pa su i plate, prema njegovim rečima, solidne.

"Ako to posmatramo iz ekonomske logike, nivo produktivnosti u javnom sektoru zaista ostavlja nešto da se želi, kada se uzme u obzir da smo i mi preopterećeni brojem zaposlenih. Dakle, u stvari, koliko god nam se čini da je plata u javnom sektoru mala, mislim da je dosta visoka s obzirom na nizak nivo produktivnosti rada", kaže Ramosaj.

Više od 80.000 zaposlenih u javnom sektoru na Kosovu prima prosečnu bruto zaradu od 604 evra, dok je prosečna bruto plata u privatnom sektoru 473 evra.

Visinu prosečne bruto plate na Kosovu diktira i minimalna zarada, koja se nije menjala od 2011. godine i kreće se od 130 do 170 evra.

U poslednjih deset godina građani Kosova su se suočili sa porastom potrošačkih cena, što je uticalo na njihov životni standard.

Ako se uporedi 2012. sa 2022. godinom, prosečna stopa inflacije je viša za 9,1 odsto.

Najznačajniji rast potrošačkih cena zabeležen je 2022. godine, kada je prosečna stopa inflacije iznosila skoro 12 odsto.

Od 2021. do 2022. godine, kada su potrošačke cene zabeležile najveći rast, prosečna bruto plata na Kosovu porasla je za svega 37 evra.

Tokom godina postojala je visoka stopa nezaposlenosti, a prema poslednjim podacima Agencije za statistiku, koji pokrivaju prvi kvartal 2022. godine, nezaposlenost je procenjena na 16,6 odsto.

Broj zaposlenih u poslednjih deset godina, prema podacima ASK, porastao je za 86 hiljada, dok pad broja registrovanih tražilaca posla i dalje zabrinjava ekonomske stručnjake.

Skenderi kaže da su male plate obeshrabrile mlade ljude da traže posao.

"Svaka zemlja prvo mora da se uporedi sa zemljama regiona. U susednim zemljama Kosova, kao što su Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, prosečna plata koja se nudi je 900 evra, a na drugoj strani Kosovo ima mnogo nižu prosečnu platu. U tom kontekstu, plate koje se nude na Kosovu obeshrabruju mlade ljude", kaže Skenderi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš