Pad evra u Albaniji doveo u problem izvoznike i hotelijere kojima preti rizik od bankrota

Evropska valuta u Albaniji nastavlja da pada i danas je, prema zvaničnom kursu Banke Albanije, dostigla nivo od 108,19 leka.

Pad evra u Albaniji doveo u problem izvoznike i hotelijere kojima preti rizik od bankrota

Brza i neobjašnjiva devalvacija evra u odnosu na albanski lek dovela je izvoznike i hotelsku idustriju u izuzetne teškoće kažu sagovornici Kosovo onlajna navodeći da su mnogi od njih u riziku od bankrota ukoliko se takav trend nastavi.

Predsednik Udruženja prehrambenih proizvođača Albanije, Aljban Zusi ističe da su troškovi izvoznika u prethodnih pet meseci ove godine odjednom porasli za 10 odsto.

„U odnosu na prethodnu godinu oni iznose skoro 13 odsto, i to zbog razloga koji nemaju veze s međunarodnom konjunkturom, kao što je povećanje cena sirovina ili izvora energije. Shodno tome, ovaj dodatni trošak ne može se preneti na cenu proizvoda ili usluga koje oni nude na međunarodnim tržištima, jer je to pojava samo u Albaniji“, kaže Zusi.

 

Aljban Zusi

Aljban ZusiKosovo Online

I albanski hotelijeri se nalaze u situaciji da moraju da preispitaju ugovore sklopljene pre godinu dana, pošto ih je pad evra od 10 do 12 odsto praktično doveo u situaciju da odmah izgube prihode u istom iznosu, ili da svedu na nulu neto profit, smatraju stručnjaci.

„Ako se nastavi ova situacija, kriza će vrlo brzo preći i na domaće proizvođače koji ne izvoze, ali čiji proizvodi mogu lako da se zamene ako koštaju manje, kao što se dešava sa svežim mlekom, čiji je uvoz povećan za 28 odsto u poslednja dva, tri meseca. Dakle, kriza će se preneti i na domaću proizvodnju, a izvoz može ići u potpuni bankrot, vraćajući nas u jedinu zemlju u regionu bez izvoza“, zaključuje Zusi

Da tako nagli pad evra nije normalna pojava tvrdi i doktor ekonomskih nauka, profesor Selami Džepa koji ocenjuje da je do toga došlo usled priliva veleke količine evra u zemlju. 

 

Selami Džepa

Selami DžepaKosovo Online

„Zbog pada evra došlo je do poboljšanja platnog bilansa to je donelo pozitivne posledice u padu inflacije, što je problem našeg vremena, ali ima mnogo negativnih efekata. Pad evra šteti izvozu, šteti porodicima koje primaju prihode od emigracije. Treba napomenuti da je Albanija zemlja sa visokim stepenom korišćenja evra, u kojoj se 60 odsto finansijskih transakcija obavlja sa evropskom valutom. Za nas je evro kao nacionalna valuta. Veliki pad vrednosti evra nije normalan, jer je za nekoliko meseci pad od 10 odsto ogroman, a bilo bi normalno da se taj pad dogodi za 3-4 godine. Očekujem se da će se taj fenomen nastaviti i tokom leta, a da će na jesen doći do oporavka evra, ali ne na nivoima od pre nekoliko meseci”, objasnio je profesor Džepa.

Pored faktora merljivih zvaničnom statistikom upućeni kažu da veliki neformalni tokovi imaju značajan doprinos visokoj ponudi deviza i devalvacije evra u Albaniji.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš