U većini radnji ima robe iz Srbije ODAKLE?

Srpske robe u većini albanskih radnji na Kosovu i dalje ima, uprkos tome što su već tri nedelje na snazi takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije. Na rafovima u tržnim centrima u Prištini, Kosovu Polju, Ajvaliji, Lipljanu, Podujevu, južnom delu Mitrovice, ali i ostalim sredinama, ima osnovnih namirnica – brašna, šećera, ulja, slatkiša, sokova, flaširane vode, “plazme”, ali i kozmetičkih i higijenskih sredstava. Jedino su na izmaku zalihe mleka i mlečnih proizvoda.

U većini radnji ima robe iz Srbije ODAKLE?
 

– Nemojte da me pitate odakle nam ove namirnice. Imamo ih dovoljno za još izvesno vreme, a od nas robu kupuju i manje radnje – kaže nam Albanac, vlasnik magacina u Bošnjačkoj mahali u Mitrovici.

Naši sagovornici Albanci ne žele da govore javno, ali kažu da ne isključuju mogućnost da su vlasnici većih tržnih centara unapred znali da će biti uvedene drastične takse.

– Danima uoči uvođenja dodatnog poreza bilo je pojačano dopremanje robe iz centralne Srbije – tvrdi naš sagovornik, Albanac iz Južne Mitrovice.

U njegovom magacinu uočljivi su paketi ulja, džakovi brašna, šećer, razno voće, a cene robe, objašnjava naš sagovornik, iste su kao i ranije. U većini radnji uglavnom je poskupelo brašno koje je stizalo mahom iz Vojvodine.

– Neznatno su poskupele i druge osnovne namirnice – kažu nam srpski povratnici u kosovskim sredinama, koji se uglavnom snabdevaju u albanskim radnjama.

I Albanci i Srbi, slažu se da odluka Prištine o taksama najviše pogađa običan narod.

– Ni Albancima nije u interesu zabrana uvoza, jer su pedesetak godina navikli na robu iz centralne Srbije, koja je najjeftinija i najboljeg kvaliteta – ističe Desimir Miljković, direktor Osnovne škole u Gracu kod Vučitrna, koji se, uprkos svemu, nada da će Priština ukinuti takse.

Da su jednostranim merama Prištine pogođeni i albanski privrednici, potvrđuje podatak da je jedna od većih albanskih firmi, iz okoline Vučitrna, obustavila proizvodnju zbog nedostatka gasa, koji joj je isporučivala pančevačka rafinerija.

– Hleb nam stiže iz Zubinog Potoka, a cena se nije menjala i kreće se od 40 do 50 dinara. Šta će dalje biti, ne znamo – priča Ivan Pantić, vlasnik radnje u centru Severne Mitrovice.

Građani kažu da najviše problema imaju s nabavkom mleka.

– Iako je trenutna situacija zabrinjavajuća, vlasnici radnji su zaista korektni jer nisu povećavali cene – priča Predrag Kitanović (32), iz Severne Mitrovice, koji živi sa suprugom i dvoje dece.

 

Izvor: (kosovo24sata)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš