Šlaku: Kosovo je nekada proizvodilo gas

Ekspert za pitanja životne sredine Ljuan Šlaku izjavio je da je jedna od mogućnosti za razvoj energetike Kosova korišćenje gasa, za razliku od uglja koji je trenutno u širokoj upotrebi, prenosi Koha.

Šlaku: Kosovo je nekada proizvodilo gas

Šlaku je podsetio da je Kosovo pre mnogo godina proizvodilo gas, ali da malo ljudi to zna, uključujući i političare.

„Kosovo je nekada proizvodilo gas. Od 1970. do 1988. Kosovo je imalo fabriku za gasifikaciju uglja, tako da smo proizvodili gas iz uglja. U teoriji se zove sintetički, identičan je običnom gasu. Kosovo je imalo kapacitet da ozbiljno proizvodi gas, 500 miliona kubnih metara gasa godišnje pod normalnim uslovima“, izjavio je Šlaku.

On je rekao da su postrojenja u Obiliću, u blizini objekata u kojima se danas struja proizvodi putem uglja.

Prema njegovim rečima, kapacitet proizvodnje gasa sedamdesetih godina prošlog veka bio je toliki da je pokrivao potrebe celog Kosova.

Prema njegovim rečima, iako Kosovo ima kapacitete za proizvodnju gasa, ovaj proces se odlaže. Šlaku je istakao da gas izaziva 50 odsto manje zagađenja životne sredine nego sva druga goriva.

„Kada dođe ugalj, može da se koristi kao gorivo koje uzimamo iz njegove kalorijske vrednosti, ali ima hemijski sadržaj koji ima jaku ugljeničnu bazu. Ugljenik se takođe koristi u hemijskim đubrivima kao što je poznato. Gasifikacijom se uzima ugalj, pretvara u gas, gas u amonijak, amonijak u azotnu kiselinu i dolazi se do hemijskog đubriva“, dodao je Šlaku.

Upitan o Nacrtu energetske strategije za 2022-2031, koji je objavila Vlada Kosova, Šlaku je rekao da u njemu nema "skoro ništa novo" i da će, prema njegovim rečima, sagorevanje uglja, na osnovu tog dokumenta, nastaviti da se koristi.

„Važno je da se iz ove strategije zna da li će se sagorevati ugalj ili ne. Ova strategija ne donosi novo postrojenje, nisam video da je pisalo da se ugalj neće sagorevati. Greška se pravi u ovoj strategiji kada se gas ne računa kao mogućnost. U vreme kada gas počinje da se gleda drugačije od Zapadne Evrope, kada se kaže da će gas biti tranzitno gorivo do 2050. godine, mi to odbacujemo. Strategija pominje gas, ali kaže da ćemo u budućnosti napraviti master plan“, rekao je on.

Šlaku: Novih elektroinženjera nije bilo 20 godina

Šlaku navodi da na Kosovu nema dovoljno stručnih lica za elektrotehniku i da 20 godina nije bilo studenata koji su se obrazovali u ovom smeru.

„Možemo da nađemo novac za izgradnju modernijeg pogona, ali ako nemamo ljude sa kojima radimo, to onemogućava rad. Moramo da vidimo gde smo, ako želimo da nastavimo sa termoenergetikom, ko će da radi. Neki od osoblja na Kosovu A i B idu u penziju i ne vidim da dolazi novo osoblje. Ne postoji kadar koji mora da gradi nove koncepte razvoja, a to su novi inženjeri elektrotehnike, koji se nisu takmičili u elektrotehnici 20 godina“, rekao je Šlaku.

Šlaku je istakao važnost saradnje sa Albanijom za proizvodnju električne energije.

„Mi smo kompatibilni sa Albanijom, oni su u letnjoj krizi kada nemaju dovoljno vode, zimi imamo krizu rudarstva, paljenja. I pored ove razmene moramo da napredujemo. Mi i dalje uvozimo 20odsto, a oni 20 posto, tako da nam fali generacije. Albanija ima vrtoglav vodni potencijal, mi smo suprotno, najsušnija zemlja u Evropi. Prepreka je što niko o tome ne razmišlja. Potrebni su nam novi izvori energije", rekao je Šlaku.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš