Šalja: Na severu Kosova nema humanitarne krize

Na severu Kosova nema humanitarne krize, svi granični prelazi su otvoreni za protok robe i trgovcima je dozvoljeno da se snabdevaju robom od različitih dobavljača, izjavio je u sredu ministar trgovine i industrije u Vladi Kosova Endrit Šalja. On je, međutim, kazao da taksa od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH ostaje na snazi sve dok se razlozi zbog kojih je uvedena ne uklone.

Šalja: Na severu Kosova nema humanitarne krize

Na konferenciji u Prištini na kojoj je razgovarano o rezultatima primene takse, Šalja je kazao da je ovo ministarstvo na severu Kosova angažovalo više od 30 tržišnih inspektora, od kojih je većina iz srpske zajednice, a koji svakodnevno prate tržište u tom delu Kosova.

"Na osnovu dnevnih informacija naših inspektora iz tog dela, ne postoji nikakva zabrinutost o nedostatku prehrambenih proizvoda u tom delu Republike Kosova. Mi kao Vlada Kosova imamo informacije da su srpski državni organi zainteresovani da preko nekoliko prodajnih mesta na severu simuliraju humanitarnu krizu, da nema proizvoda, a kako bi došlo do reakcije na moguću humanitarnu katastrofu. Mi smo tu informaciju imali, poduzeli smo određene korake i nećemo dopustiti da se igde i bilo ko suoči sa nedostatkom proizvoda", kazao je Šalja.

On je dodao da za sada nema potrebe da Vlada Kosova reaguje i pošalje robu na sever, jer nema indikacija o mogućoj humanitarnoj krizi.

"Kosovo je jedno i nepodeljivo i sve strane Kosova se mogu snabdevati proizvodima koji na Kosovo ulaze legalno. U tom delu Kosova može da se uveze roba iz Srbije koja je namenjena Kosovu i za koju je plaćena taksa", dodao je Šalja.

Kosovski zvaničnici danima upozoravaju da privrednici na severu u saradnji sa srpskim zvaničnicima pripremaju tzv. humanitarnu krizu, tako što se određene namirnice drže u različitim objektima i kućama, dok su radnje prazne, a da bi taj scenario trebalo da se aktivira u četvrtak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu da će Srbija uraditi sve što može da obezbedi snabdevanje građana na severu Kosova i da pomogne tom narodu koliko je u mogućnosti, ali nije želeo da iznosi detalje.

"Radićemo ono što možemo, a šta je to neću da vam govorim. Nećemo dozvoliti da naš narod umire gladan, iako bi to mnogi želeli. I ne samo u Prištini i u jednom delu sveta, nego i ovde u centralnoj Srbiji", rekao je Vučić novinarima na pitanje o informacijama da na severu Kosova vlada nestašica robe široke potrošnje.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je na društvenoj mreži Tviter u sredu napisao da su kosovske institucije za sprovođenje zakona poduzele konkretne korake u sprečavanju i borbi protiv ilegalnih prekograničnih aktivnosti unutar 'zelene zone' duž granice Kosova i Srbije na severu.

"Nikakvi obmanjujući scenariji ili lažne vesti neće odvratiti naše verodostojne i legitimne institucije za sprovođenje zakona u njihovoj misiji da osiguraju vladavinu zakona u svim delovima Kosova, uključujući i područje zelene zone na granici između Kosova i Srbije na severu", naveo je on.

Građani Severne Mitrovice su za RSE u utorak izjavili da se trenutno ne oseća nestašica, dok su trgovci rekli da su aktuelno prodaju zalihe.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš