Nezaposlenost, siromaštvo i korupcija zabrinjavaju građane

Najveći problemi na Kosovu su prema mišljenju građanja nezaposlenost, siromaštvo i korupcija, a to je prikazano u izveštaju Javnog pulsa pripremljenog od strane UNDP-a od septembra 2015. do marta 2016. godine. Veliki broj ispitanika smatra i da razgovori u Briselu imaju ključnu ulogu u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a povećano je poverenje građana u institucije Kosova.

Nezaposlenost, siromaštvo i korupcija zabrinjavaju građane

Poverenje građana u kosovske institucije povećano je u rasponu od 4-16 odsto u odnosu na prethodno ispitivanje Pulsa javnosti. Izuzetak je Skupština, gde je poverenje palo za 3 odsto. Ipak, uprkos ovom porastu, prosečan procenat stanovnika Kosova koji su zadovoljni radom institucija ostaje na niskom nivou, na samo 23 odsto.

“Učesnici ankete su zamoljeni da ocene svoje zadovoljstvo radom Predsednika Kosova, rezultati pokazuju da između septembra 2015 i aprila 2016 godine, nivo zadovoljstva sa radom Predsednika je povećan za 16 odsto i time dostignut najveći stepen zadovoljstva od novembra 2014. Takođe je i stopa zadovoljstva oko rada predsednika Skupštine povećana za 4 odsto i Premijera za 4 odsto“, kaže Atdhe Hetemi, menadžer projekta.

Nezadovoljstvo građana aktuelnom političkom situacijom na Kosovu je od septembra prošle godine poraslo za 5 odsto, dok rezultati istraživanja pokazuju da je procenat stanovnika Kosova koji su spremni da se pridruže javnim protestima zbog političkih razloga znatno smanjen sa 42 na 25 odsto.

“Građani su se takođe izjašnjavali o nezaposlenosti, korupciji , kao i problemima koje se tiču siromaštva I velikih političkih tenzija opozicionih partija. Zaključili smo da oni ne podržavaju akcije koje se tiču političkih partija na Kosovu, 73 odsto njih su za održavanje samo mirovnih protesta” rekla je Valjbona Bogujevci, koordinator programa.

U okviru istraživanja Javnog pulsa ispitano je i koliko su građani za stvaranje Asocijacije većinskih srpskih opština na Kosovu. Nalazi pokazuju da 69 odsto Srba podržava osnivanje ove asocijacije, dok je 94 odsto Albanaca protiv, a veliki broj ispitanika smatra i da razgovori u Briselu imaju ključnu ulogu u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Za istraživanje Pulsa javnosti anketirano je 1306 građana Kosova uzrasta preko 18 godina , od kojih je 895 Albanaca, 210 Srba i 200 pripadnika drugih manjinskih zajednica.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš