Nezaposlenost na Kosovu veća nego prema statistikama

Podaci Kosovske agencije za statistiku (KAS), do trećeg kvartala prethodne godine pokazuju da je nezaposlenost na Kosovu 30.2 posto.

Nezaposlenost na Kosovu veća nego prema statistikama

Istraživanje gdje je anketirano 3.630 domaćinstava, pokazuje da je nezaposlenost najizraženija kod žena sa 38 posto, u odnosu na muškarce sa 27.8 posto.

Prema starosti, najviše nezaposlenih ima od 15 do 24 godina sa 53.3 posto.

Medutim, stručnjak u ekonomiji, Lulzim Beqiri smatra da ove cifre nisu realne.

U intervijuu za portal Indeksonline, on je rekao da je nezaposlenost mnogo veca, jer, on smatra da Kosovska agencija za statistiku ne sprovodi cesto ova istraživanja.

On dodaje da cak postoje i kontradiktorne informacije izmedu KAS i Poreske uprave i Penzijskog trusta.

“Ustvari, trebalo bi da postoji harmonizacija ovih podataka, između ove tri institucije. Ovo je ociglendo u zahtjevima za rad, cim se otvori konkurs, hiljade osoba aplicira, takode i sajmovi zapošljavanja su puni onih koji traže posao. Samo na sajmu koji je organizovala Americka privredna komora, više od hiljadu osoba je tražilo posao, zatim na konkursu za poreskog inspektora za 30 radnih mjesta konkurisalo je preko 2000 osoba”, izjavio je Beqiri.
On je dodao da već godinama su statistike iste, bez ikakvih promjena.

“Ova cifra treba biti mnogo veća, takode i veca efikasnost inspektora rada je prislila poslodavce da registruje radnike bez ugovora i postoji veliki broj njih koji su registrovani, tj. ne postoji tacno mjerenje broja nezaposlenih, vec dugi niz godina statistika pokazuje jedan isti broj”, dodao je on.

Izvor: (kosovo24sata.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš