Nemačka zainteresovana za ruralni turizam na Kosovu

Nemački ministar za ishranu i poljoprivredu Kristijan Šmit boravio je na Kosovu tokom koje je održao sastanke sa predsednikom kosovske vlade i ministrom poljoprivrede Memljijem Krasnićijem. Cilj njegove posete je produbljivanje saradnje u oblasti poljoprivrede.

Nemačka zainteresovana za ruralni turizam na Kosovu

Nemačka je uvek bila važan ekonomski partner Kosova, poručio je ministar Krasnići, i dodao da će dve vlade nastaviti sa saradnjom u mnogim oblastima.

“Zadnjih godina imali smo konkretnu saradnju sa nemačkom ambasadom i sa organizacijom GIZ. Ali takođe i saradnju sa ostalim programa EU. Nemačka ekspertiza u polju kvaliteta hrane u veterinarskoj i prehrambenoj agenciji je takođe veoma važna. Verujem da postoji još prostora i volje da produbimo saradnju, posebno u ruralnom turizmu i u oblasti vinogradarstva”, rekao je Memlji Krasnići.

I nemački ministar kaže da postoji veliko interesovanje za ruralni turizam na Kosovu.

“Smatram da će saradnja u ruralnom turizmu podstaknuti razvoj celog Kosova. Postoje i ostala polja gde možemo da pružimo konkretnu pomoć, a to je obrazovanje poljoprivrednika, kao i nove tehnologije za preradu voća i povrća”, naveo je Šmit.

Kristijan Šmit je najavio da će Nemaćka nastaviti da pruža dodatnu edukaciju ekspertima kako bi kasnije stečeno znanje i iskustvo mogli da prenesu poljoprivrednicima na Kosovu.

“Znanje je moć, posebno u poljoprivredi koja je globalna delatnost. Potrebno je usavršavanje tehnologije kako bi se ostvarili bolji rezultati. Recimo, što se šumarstva tiče, ne bi trebalo da se samo fokusiramo na proizvodnju energije”.

“Takođe je veoma važno da radimo na umanjenju emisija karbondioksida. Uskoro ćemo organizovati radionicu na kojoj ćemo izneti mnoge ideje i razmatrati mogućnosti kako bi kasnije imali nešto konkretno”, poručio je ministar.

Kako je najavljeno, naredni sastanak dvojice ministara biće održan u januaru naredne godine u Berlinu. Na konferenciji koja je održana u Vladi Kosova, nije obezbeđen prevod za novinare koji izveštavaju na srpskom jeziku.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš