Haradinaj posle susreta sa Hanom: Takse ostaju na snazi

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom da je Han zatražio rešenje situacije nakon uvedene takse.

Haradinaj posle susreta sa Hanom: Takse ostaju na snazi

"Rešenje postoji, a to je sveobuhvatni sporazum o priznanju, u sklopu kojeg bi bila uključena i slobodna trgovina", kazao je Haradinaj.

On je dodao da odluka može da se poništi samo u slučaju priznanja Kosova od strane Srbije.

"Možda to deluje daleko, ali već ćemo sada raditi na tome, da napišemo jedan sveobuhvatni sporazum, sa svim poglavljima - dugovi, nestali, prava srpske zajednice na Kosovu, a takođe i slobodna trgovina između Kosova i Srbije. To je stav Vlade Kosova koji smo i danas predstavili", kazao je Haradinaj.

Ukoliko Vlada Kosova sazna da postoji negde neka kriza sa osnovnim namirnicama, ona će reagovati. Isto tako, dodao je da je Kosovo spremno da snabdeva i bolnicu u Severnoj Mitrovici lekovima.

"Srpski građani Kosova danas nisu u riziku od ove odluke, lista proizvoda koje građani mogu da unesu na Kosovo je duga i postoji određena suma za koju nije potrebno platiti carinu, donacije su oslobođene od poreza, kao i humanitarna pomoć. Ali, taksa važi za uvoz iz Srbije i BiH i kao takva će se poštovati", kazao je Haradinaj.

On je dodao da ova odluka Vlade ne bi trebala da utiče na odnose Kosova sa EU.

"Odnosi sa EU tiču se Kosova i EU. Mi nismo uveli taksu Evropskoj uniji, tako da ti odnosi nisu ugroženi. Postoji zahtev EU o uklanjanju takse, ali naše partnerstvo sa EU postoji u sklopu SSP-a i CEFTA-e", kazao je Haradinaj.

Haradinaj je pozvao Srpsku listu koja se od nedelje nalazi u Skupštini Kosova na razgovor.

Odgovarajući na pitanja novinara je rekao da je Kosovo gajilo nade da će se uvrstiti na agendi Evropskog saveta ove nedelje što se tiče ukidanja viza, ali dodaje da je EU skeptična po tom pitanju.

"Nema jake garancije da će se to desiti sada", kazao je, dodajući da to može da se desi u bliskoj budućnosti, obzirom da se Evropski savet sastaje na svaka tri meseca.

Kazao je i da nije imao zahteva da ukine taksu a da za uzvrat Kosovo dobije viznu liberalizaciju.

Istakao je da je sada sve povezano sa konačnim sporazumom sa Srbijom.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš