Džakurti: Šta skriva Kosovska agencija za statistiku pa više ne objavljuje podatke o dnevnom rastu cena

Kosovska agencija za statistiku (KAS), koja radi u okviru kabineta premijera Aljbina Kurtija, bila je na meti kritika jer je naknadno prepravljala podatke koje je davala na svom sajtu, a sada je prestala da objavljuje dnevna kretanja cena, piše Nacional.

Džakurti: Šta skriva Kosovska agencija za statistiku pa više ne objavljuje podatke o dnevnom rastu cena

Tako je KAS izbrisala, na primer, izveštaj o privrednom rastu od 2,07 odsto i potom ga prepravila na 3,26 odsto, a sada je preduzela još jednu akciju, da ukloni sa svog sajta tabelu sa dnevnim kretanjem cena proizvoda.

Na akciju KAS-a reagovao je i Edison Džakurti, bivši zamenik ministra trgovine i industrije za vreme prve Kurtijeve vlade.

"Kosovska agencija za statistiku ne samo da je prestala da prati cene na dnevnom nivou za set osnovniһ proizvoda, već je i uklonila podatke iz javne baze podataka. Ima li objašnjenja za ove radnje? Nažalost, situacija na terenu nije poboljšana skrivanjem podataka”, naveo je Džakurti.

U odgovoru na pitanje Nacionala zbog čega se to dogodilo, iz KAS-a su naveli da je praćenje cena bilo postavljeno za vreme kada je su se one menjale, ali da sada  toga više nema.

„Rukovodstvo KAS-a odlučilo da izveštaje o kretanju cena nekiһ proizvoda na dnevnom nivou objavljuje kada su se one menjale, a to je trajalo oko godinu dana. Sada, kada imamo stabilizaciju cena, a postoji mesečno objavljivanje harmonizovanog indeksa potrošačkiһ cena, nema potrebe da nastavljamo dalje sa objavljivanjem dnevne tabele", poručili su iz KAS-a.

Cene proizvoda na Kosovu našle su se i u središtu poslednjeg sukoba između najveće opozicione stranke Demokratskog saveza Kosova (DSK) i vladajućeg Samoopredeljenja. DSK kritikuje vlast za rast cena, a Samoopredeljenje optužuje opoziciju da je svojim odbijanjem da glasa za Zakon o ograničavanju cena nekih proizvoda direktno uticala na poskupljenja.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš