Zeki Čališkan: Turska ima jake i neraskidive historijske veze sa balkanskim narodima

Osnivač i prvi predsjednik nevladine organizacije UKİD, advokat Zeki Čališkan: “Balkanske zemlje željno iščekuju našu veću zainteresovanost. Zbog toga, mi, kao NVO UKID, doneli smo odluku o dodatnom povećanju naših aktivnosti u regiji. Mišljenja sam da će sa predstojećeg referenduma o ustavnim promjenama izaći rezultat “DA”, te da će ovaj pozitivan rezultat otvoriti vrata velikoj i snažnoj Turskoj na mnogim poljima

Zeki Čališkan: Turska ima jake i neraskidive historijske veze sa balkanskim narodima

ISTANBUL - Advokat Zeki Čališkan, osnivač i prvi predsjednik međunardone organizacije za razvoj i saradnju (UKID), kazao je da turske nevladine organizacije na Balkanu moraju biti što više aktivnije, te naglasio da Balkanske zemlje željno iščekuju svaku zainteresovanost koja bi bila ukazana od strane Republike Turske. Nakon njegovog komentara o predstojećim aktivnostima UKID-a za 2017. godinu, Čališkan je naznačio da Turska ima jake i neraskidive historijske veze sa balkanskim narodima po svim balkasnkim zemljama.

Zeki Čališkan je podvukao važnost što većeg zauzimanja turskih nevladinih organizacija na Balkanu i saopštio, da će NVO UKID nastaviti sa svojim aktivnostima i radom u regiji, znatno više nego što je to bilo u prošlom periodu. Osim toga, Čališkan je naglasio da je, u periodu kroz koji prolazi Turska, razvoj i poboljšanje odnosa sa balkanskim zemljama od velike važnosti, i da za tako nešto apsolutno nisu dovljne samo zvanične državne institucije poput TIKA, institut Junus Emre, Predsjedništvo za Tursku Dijasporu (YTB), fondacija Maarif i dr., već da su potrebna veća interesovanja, djelovanja i rad osatlih nevladnih organizacija.

“Osim zajedničkih skupova ‘SARI SALTUK’ koje organizujemo već godinama, daćemo prioritet izdavačkim djelatnostima i aktivnostima koje će ići u prilog zbližavanju različitih naroda“ kazao je Čališkan i istakao da nevladine organizacije imaju posebnu moć uspostavljanja mostova između različitih kultura i naroda. Imajući to u vidu, naglasio je da će NVO UKID povećati broj svojih aktivnosti u zemljama poput Makedonije, Albanije, Kosova, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Sandžaka, Bugarske, Grčke, Rumunije i dr. FETO Čališkan je skrenuo pažnju na to da je Turska, naročito u poslednjem periodu, meta intenzivnih napada i prljavih kampanja kako iznutra tako i iz raznih inostranih zemalja.

“Opšte je poznato da teroristička organizacija FETO posjeduje značajnu moć po svim balkanskim zemljama. Treba imati u vidu da ova organizacija radi na uništenje Turske kao i na nanošenje ogromih šteta odnosima Turaka sa balknskim narodima i zemljama uopšte” kazao je Čališkan i naglasio da bi aktivnosti nevladinih organizacija mogle imati ključnu reč u ovoj borbi. Obračajući se rukovodiocima balkanskih zemalja, Čališkan je rekao i sljedeće:

“Svi državni rukovodioci koji zatvarju oči pred aktivnostima terorističke organizacije FETO a koja se krije iza maski raznih obrazovnih institucija i humanitarnih pomoći, trebaju znati, da ovi izdajnici svoje sopstvene države neće ni njima biti od koristi sve dok oni ne budu robovi njihovih gospodara” Iščekujući ‘DA’ na referendumu.. “Mišljenja sam da će sa predstojećeg referenduma o ustavnim promjenama, koji će se održati 16. aprila, izaći rezultat “DA”, te da će ovaj pozitivan rezultat otvoriti vrata velikoj i snažnoj Turskoj na mnogim poljima.

” “Ovom promjenom bit ćemo utjecajnija Turska, kako unutra tako i vani.” “Svi naši državljani koji žive u dijaspori trebaju iskoristiti svoje pravo glasa jer je to od vitalnog značaja.” “Snažna Turska je najveći garant regionalnog mira”, zaključio je Čališkan. Prema navedenim informacijama, delegacija UKID-a će u narednim danima odpočeti poslovno putovanje koje će obuhvatiti balkanske zemlje u potpunosti.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš