Na Vučićev miting u Beograd preko granice autobusima i pešice

Organizovan besplatan prevoz, pritisci za prisustvo, spiskovi zaposlenih za prisustvovanje mitingu, ali i neprikrivena želja pojedinaca da podrže srpskog lidera. Takve informacije prate pripreme i organizaciju za miting koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao za petak, 26. maj u Beogradu.

Na Vučićev miting u Beograd preko granice autobusima i pešice

Dvadesetak Srba sa Kosova još pre nedelju dana krenulo je peške ka Beogradu da bi do petka bili prisutni na obraćanju srpskog lidera.

Profesori jedne škole u Severnoj Mitrovici, kako je rečeno Radiju Slobodna Evropa (RSE), našli su se na listi onih koji "moraju" da budu u Beogradu.

Besplatne šatl autobuse organizuju i udruženja iz Severne Makedonije i bh. entiteta Republike Srpske (RS).

Posle dva masovna ubistva u Srbiji početkom maja, opozicija je organizovala do sada dva protesta u Beogradu pod sloganom "Srbija protiv nasilja". Na njima je učestvovalo desetine hiljada ljudi.

Sa protesta se traži zatvaranje televizija sa nacionalnom frekvencijom koje, kako se navodi, promovišu nasilje, poput televizija Pink i Heppy, ostavke ministra policije Bratislave Gašića i šefa bezbednosne agencije Aleksandra Vulina, hitno ukidanje rijaliti programa, zamena članova saveta REM-a (Regulatorno telo za elektronske medije).

Protesti u Beogradu, prema rečima Aleksandra Vučića, bili su pokušaj zloupotrebe tuge i pokušaj "uništenja svega srpskog", odnosno vitalnog nacionalnog interesa. Odlučio je da organizuje kontraprotest, odnosno miting koji najavljuje kao najveći miting u srpskoj istoriji, na kome će se i sam obratiti.

Pešice do Beograda

Grupa Srba sa Kosova će devet dana hodati od kosovske opštine Leposavić do Beograda da podrže predsednika Srbije za, kako kažu, njegove napore da sačuva Srbiju.

Sa srpskim zastavama, obučeni u majice na kojima piše "Za Srbiju, za Vučića, Srbe sa Kosova i Metohije", njihova pešačka tura je počela pre nedelju dana, a ostalo im je još dva dana hoda do Beograda na najavljeni miting.

"Ovo je samo mali gest, nas 12 je iz Leposavića i 11 iz Mitrovice. Put je dug, poželeo bih dečacima dobro zdravlje i nadam se da ćemo stići za devet dana, na mitingu podrške predsedniku Vučiću", rekao je Dejan Marjanović iz Leposavića na samom početku ture.

Prema saznanjima RSE, kvota ljudi koji će izaći na miting predsednika Srbije u petak trebalo bi da bude ispunjena iz svake od ukupno četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova.

Ovu informaciju potvrdila je učiteljica iz osnovne škole u Severnoj Mitrovici, ali pod uslovom da se ne otkriva njen identitet. Ona kaže da se našla na spisku po kome u petak mora da putuje za Beograd, a prevoz će biti organizovan i besplatan.

"Rečeno nam je da je potrebno da iz naše škole ide 50 zaposlenih. Shvatila sam to kao radnu obavezu. Nije nam niko pretio, međusobno smo se dogovorili. Prevoz je organizovan, ali još ne znamo kad se kreće", kaže ova sagovornica RSE.

Gotovo identična situacija je i u ostalim srpskim sredinama južno i severno od Ibra, potvrdili su RSE izvori zaposleni u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama.

Ove dve institucije u srpskim zajednicama na Kosovu rade u srpskom sistemu, i finansirane su iz budžeta Srbije. Pored redovne mesečne zarade, ovi radnici primaju i takozvani kosovski dodatak, odnosno dodatniһ 50 odsto osnovne plate.

RSE se obratio direktoru Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici Zlatanu Eleku i načelniku školske uprave Ivanu Zaporožcu zbog "ispunjavanja kvota i primoravanja radnika" da prisustvuju sastanku koji je sazvao Vučić.

Samo Elek je odgovorio kratkim komentarom: "Apsolutno netačna informacija."

Na dalje pitanje da li se i dalje organizuje prevoz za one koji žele da idu, Elek je rekao: "Ko һoće dobrovoljno, da."

Vlasnik privatnog preduzeća za prevoz putnika iz Uroševca, opštine udaljene oko četrdeset kilometara južno od Prištine, potvrdio je da je u utorak, 23. maja bilo zahteva za prevoz do Beograda, ali da se nisu dogovorili oko cene.

Nije mogao da kaže ko ga je tačno kontaktirao, ali je rekao da mu je rečeno da su zainteresovani da angažuju sve autobuse koje ima. I druga kompanija je za RSE potvrdila da su kontaktirani, ali da nemaju dovoljno autobusa.

Najave o učešću na protestu u Beogradu došle su i od predstavnika Crnogoraca sa Kosova. Predsednik Crnogorske liberalne partije (CLS) Kosova Radoman Doderović rekao je da će rukovodstvo, članovi i birači te stranke biti u velikom broju na mitingu 26. maja.

"Svi idemo na miting podrške našoj Srbiji", naglasio je Doderović.

"Besplatno" iz Severne Makedonije

U Severnoj Makedoniji rezervisano je šest besplatnih autobusa koji će u petak rano ujutro krenuti za Beograd. Oko 300 makedonskih državljana iz Skoplja, Kumanova, Tetova i Negotina otići će da podrže predsednika Srbije.

Četiri autobusa koje će puniti skopska nevladina organizacija "Mir, sloga i stabilnost" koji će krenuti za Srbiju ne finansira Vlada Srbije. Ovo putovanje organizuje udruženje novcem od članarina i donacija nekoliko pojedinaca, rečeno je RSE.

Predsednik udruženja Dimitrije Nedić kaže da će "podržati čoveka koji štiti i makedonske i srpske interese".

"Podržaćemo svakoga ko štiti interes srpskog i makedonskog naroda. Hvala Bogu, trenutno je to Vučić. Ovo mu je poslednji mandate. Podrška bi mogla biti i za sledećeg predsednika koji može da ide istim putem kao i Vučić", kaže Nedić u za RSE.

Savetnik iz opštine Kumanovo, Miroslav Tričković izjavio je da će platiti iz svog džepa jedan ili dva autobusa da makedonske pristalice stignu do Vučićevog mitinga, ali još ne otkriva koliko će ga koštati ova ekskurzija.

"Ja i moji prijatelji smo iznajmili autobus i idemo u Beograd, nema šta da se krije, ništa tajno. Da sam imao podršku SNS ili Vlade Srbije, ili bilo koga iz Srbije, iz Makedonije bi išlo ne dve, nego dve stotine autobusa", kaže Tričković.

Cena autobuske karte u jednom pravcu od Skoplja do Beograda je 25 evra, što znači da će za ovaj "besplatan put" do Beograda u petak biti potrošeno najmanje 15.500 evra.

I Trivić i Dodik

Vlast i opozicija Republike Srpske u BiH slažu se u jednom – da podrže srpskog lidera kada se u petak iz Beograda obrati naciji.

Među onima koji će otputovati u srpsku prestonicu je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ali i Jelena Trivić, liderka opozicionog Nacionalnog fronta.

Do sada je oko deset autobusa iz RS najavilo da će u petak rano ujutru krenuti za Beograd. Finansira ih stranka Ujedinjena Srpska, a za ovo putovanje će izdvojiti, kako navode, sredstva iz svog budžeta.

"Imamo dogovor o saradnji poslaničkiһ grupa, poštujemo sve što je urađeno za Republiku Srpsku. Da su drugi takvo nešto uradili, pokazali su empatiju i poštovanje, i mi bismo išli kod drugiһ, ali oni nisu", rekao je za RSE Nenad Stevandić, koji je i na funkciji predsjednika Narodne skupštine RS.

Radosavljević: Već viđeno u vreme Miloševića

"Pošto je gospodar političkog života u Srbiji (Aleksandar Vučić) uzdrman, on se hvata za svaku slamku i pokušava da pokaže da je jedini autentični tumač srpskih nacionalnih interesa", ocenjuje profesor Duško Radosavljević, za Radio Slobodna Evropa (RSE).

To je, uveren je, ne samo pogrešno već i kontraproduktivno.

"Još veći je problem upotreba, huškanje i unošenje unutrašnje političkog problema u Srbiji – a to je odabir pravca kojim će se kretati u budućnosti – u zemlje u kojima Srbi žive bilo kao pripadnici konstitutivnog naroda u slučaju BiH, ili manjinskog u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji", ističe Radosavljević.

On smatra da je jedini znak visoke političke svesti i odgovornosti što na ovuu vrstu "političke ucene" ne pristaju i Srbi iz Hrvatske. Po Radosavljevićevom mišljenju oni imaju zrelije i evropski odmerenije rukovodstvo na čelu sa Miloradom Pupovcem i Srpskim nacionalnim većem.

"U svim ostalim slučajevima se radi o sistemu povezanim sudova. Milorad Dodik zna da ne može da dugo ostane na vlasti kad padne njegov glavni štitonoša iz Beograda", naglašava sagovornik RSE.

Duško Radosavljević: "Mi imamo situaciju da se Srbi izvan Srbije koriste kao remetilački faktor u državama u kojima žive, što drugim desničarima daje odličan šlagvort da ih optužuju za destabilizaciju."

On smatra da je još opasnije to što Republika Srpska kao i Srbi sa Kosova pa i u Crnoj Gori, uopšte ne žele da kreiraju i realizuju politiku sa ljudima koji žive u primarnim državama.

"Umesto toga žele da u njihovo ime i o njihovoj sudbini i budućnosti pregovara čovek iz Beograda, kao da nemaju u vidu iskustvo sa politikom Slobodana Miloševića i onim što je uradio prekodrinskim Srbima", naglašava Radosavljević.

Uvrene je će se potezi ove vrste loše odraziti i na stanje u drugim zemljama regije.

"Pristalica sam mudre ideje Marka Nikezića (predsednik Saveza komunista Srbije) kada je još početkom 1970-ih poručio Srbima u Sarajevu: 'Ovde je vaše rukovodstvo, Bosna i Hercegovina je vaša država. Tu rešavajte svoje probleme'. Mi imamo situaciju da se Srbi izvan Srbije koriste kao remetilački faktor u državama u kojima žive, što drugim desničarima daje odličan šlagvort da ih optužuju za destabilizaciju", zaključuje Radosavljević.

Srpska opozicija optužuje za pritiske, NVO traže da se skup otkaže

Opozicione stranke u Srbiji optužuju Vučićevu stranku da vrši pritisak i pretnje zaposlenima u državnim institucijama da prisustvuju skupu.

Opozicioni poslanik u Skupštini Srbije, i bivši gradonačelnik Kragujevca, Veroljub Stevanović izneo je tvrdnje da se u tom gradu centralne Srbije pojačavaju pritisci Vučićevih naprednjaka na zaposlene u javnom sektoru.

"Kvota za Kragujevac je oko 9.000, koliko ja znam. Očigledno je da SNS želi da održi veliki skup na način koji nije prihvatljiv", navodi Stevanović.

Po mišljenju pojedinih opozicionih stranka, ono što SNS radi na mobilizaciji građana pod prinudom je krivično delo za koje su predviđene i zatvorske kazne.

U međuvremenu, grupa organizacija civilnog društva apelovala je na predsednika Srbije Aleksandra Vučića 23. maja da otkaže skup u interesu smirivanja tenzija i sprečavanja daljiһ podela i polarizacije u društvu.

"Svesni opasnosti u koju vodi podgrevanje tenzija i dalja polarizacija društva koje se suočava s posledicama nasilja u vidu koji do sada našoj zemlji nije bio poznat, apelujemo na Vas da postupite odgovorno, razumno i u najboljem interesu najvećeg broja građana, te da otkažete masovno okupljanje najavljeno za 26. maj", navodi se u saopštenju, koje je potpisalo deset organizacija.

U saopštenju se ocenjuje i da je, u situaciji u kojoj se nalazi Srbija, najmanje potrebno produbljivanje podela među građanima.

Prema rečima predsednika Vučića, miting u petak "nije za mržnju, protest i bes", već za "obične, dobre ljude Srbije i za one koji žele da podrže one koji su izgubili svoje najmilije".

Njegova partija, Srpska napredna stranka je skupu dala ime "Srbija nade", a svaki dan na društvenim mrežama se odbrojava vreme do njegovog održavanja.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš