U Velikoj Britaniji nestalo skoro 40 albanske dece migranata

Skoro 20 odsto dece migranata bez pratnje iz Albanije koje je ove godine prihvatilo veće okruga Kent nestalo je, otkrio je Bi-Bi-Si.

U Velikoj Britaniji nestalo skoro 40 albanske dece migranata

Lokalne vlasti su do 31. oktobra primile 197 albanske dece, od kojih je 39 nestalo.

Organizacija za prava deteta Ecpat UK, koja vodi kampanju za zaštitu dece od eksploatacije, ocenila je da su ove brojke veoma zabrinjavajuće.

Laura Duran, šef politike, zastupanja i istraživanja za Ecpat UK rekla je da je ovo "zaista visok" broj nestale dece.

“Zaista smo zabrinuti. Mogli bi da budu suočeni sa radnom eksploatacijom u različitim industrijama kao što su građevinarstvo ili autoperionice, mogli bi da budu kriminalno iskorišćavani u distribuciji droge ili na farmama kanabisa, ili bi mogli biti seksualno eksploatisani”, rekla je Duran.

Veće je reklo da je blisko sarađivalo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i policijom na zaštiti ugrožene dece. Saopštilo je da je 197 albanske dece koja su obrađena u jedinici za prijem u Kentu pri Ministarstvu unutrašnjih poslova prešla u njegovu brigu između 1. januara i 31. oktobra. Dodaje se da se od 7. novembra 39 vodi kao nestalo. 

Vladine brojke koje je prikupio Bi-Bi-Si pokazuju da su 44.122 osobe prešle na malim čamcima tokom ove godine u poređenju sa 28.461 koliko ih je stiglo 2021. To je doprinelo prenatrpanosti centra za obradu Manston u Kentu.

U međuvremenu, vladin plan da pošalje neke tražioce azila u Ruandu je trenutno na čekanju jer se suočava sa pravnim izazovom.

Više od 12.000 migranata iz Albanije do sada je ove godine brodovima stiglo do Velike Britanije. To pitanje je istakao ministar za imigraciju Robert Jenrik, koji je rekao da je na nekim malim brodovima 80 odsto onih koji su bili na brodu iz Albanije.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš