Vučić odlaže predlog za Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za „Blumberg“ da sporazum sa Prištinom neće biti postignut odmah, pošto obe strane ostaju na udaljenim pozicijama.

Vučić odlaže predlog za Kosovo

Kako navodi, to ga prisiljava na odlaganje cilja koji je postavio – da predlog za KiM otkrije u roku od nekoliko nedelja.

Agencija „Blumberg“ je sporazum sa Prištinom označila najvećom preprekom na putu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, prenosi Tanjug.

„Blumberg“ navodi da je Vučić kazao da je više vremena potrebno da svetske sile – uključujući EU i SAD – izvrše pritisak kako bi Priština pristala na davanje ustupaka, kako bi mogao da građanima Srbije, kojih je sedam miliona, predstavi sporazum bez osećanja poniženosti.

Agencija podseća da je prošle godine srpski predsednik započeo „unutrašnji dijalog“ u vezi sa Kosovom, uz ocenu „Blumberga“ da je ovaj sporazum ključan za stabilnost Zapadnog Balkana.

„Bolje je sačekati. Nema više rokova. Ipak, mislio sam da smo bliže rešenju nego što jesmo“, kazao je Vučić u intervjuu koji je „Blumbergu“ dao u Predsedništvu Srbije.

Agencija navodi da je Vučić rekao da bi u Srbiji, u kojoj stranka 48-godišnjeg predsednika države ima kontrolu nad skoro dve trećine parlamenta, „većina građana više želela zamrznuti sukob od resenja, što je situacija koja bi predstavljala pretnju koju region ne može sebi da dozvoli“.

„Blumberg“ navodi da je predsednik Srbije kazao da će za bilo kakvo rešenje biti potreban referendum zato što bi se menjao ustav.

Agencija navodi da se Vučić nada da će Srbija, kada uđe u EU, biti ekonomski potpomognuta, kao i da će „članstvo (u EU) takođe zaustaviti odliv mozgova iz Srbije“.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš