BIVŠI AMBASADOR SRBIJE UPOZORAVA

“U Srbiji se dešavaju strašne stvari, mi opoziciju više nemamo, samo Vučića i klikere…”

Aleksandar Vučić “ima odrešene ruke da čini šta god želi u Srbiji, pod uslovom da reši Kosovo”, izjavio je FoNetu nekadašnji ambasador SRJ i Srbije u Londonu i Vatikanu Vladeta Janković, koji veruje da je Srbija jedina zemlja u Evropi bez opozicije i napominje da bez demokratije nema ni stabilnosti.

“U Srbiji se dešavaju strašne stvari, mi opoziciju više nemamo, samo Vučića i klikere…”

Kao sagovornik novinarke Danice Vučenić u intervjuu “Kvaka 23” (www.kvaka23.rs), Janković smatra da nedavni izbori u Beogradu predstavljaju zaokruživanje “apsolutne vlasti jednog čovjeka koji o svemu odlučuje”.

Prema Jankovićevoj ocjeni, nema analogije između Srbije i bilo koje evropske zemlje, uključujući i Bugarsku, Makedoniju i Albaniju, jer se svuda najmanje dvije političke snage sučeljavaju, “samo mi opoziciju više nemamo”.

“Uzevši kontrolu, pre svega nad televizijama i nad medijima uopšte, Vučić je uspostavio direktan kontakt između sebe i naroda i bez posredništva, jer nema predstavničke demokratije, direktno komunicira sa narodom”, objasnio je Janković, koji je i profesor Beogradskog univerziteta u penziji.

On tvrdi da je riječ o “strašnim stvarima”, jer bez medija, pravosuđa i parlamenta, nema ni demokratije, pa samim tim nema ni stabilnosti”.

Spolja posmatrano, Srbija samo djeluje stabilno, ali iznutra ona to nije, ukazao je Janković, pošto u “takvoj apsolutističkoj vlasti, koja nema ekvivalenta, poput zemalja nekadašnjeg sovjetskog bloka, kao jedina takva pojava u celoj Evropi, nije stabilna i ne može biti stabilna”.

On napominje da je dodatna nevolja to što “više nema opozicije, što su u opoziciji pokreti koji ne mogu da zamene stranke sa infrastrukturom i odborima po Srbiji, jer pokreti i stranke nisu isto”.

“Jedina stranka koja je nešto značila, Demokratska stranka (DS) je razorena, ovo je njen kraj. Ja to kažem sa iskrenim žaljenjem, iako sam dugo godina politički bio protiv nje”, naglasio je Janković, koji je nekada i sam bio član DS, a potom visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije (DSS).

“Đilas da se oslobodi Šutanovca, Živkovića, a vjerovatno i Jankovića”

Upitan u kojoj se mjeri odnos vlasti i opozicije sveo na sukob dva čovjeka Vučića i Dragana Đilasa, on je ocijenio da opozicija u prošlosti nije oborila Miloševića sve dok nije “konstituisala lidera, a to je bio Koštunica”.

“Jedan čovek treba da ih okupi i u ovom trenutku meni izgleda da je Đilas najjači, mada o njemu ne mislim ništa posebno dobro, ali on mi deluje kao najjača ličnost koja bi na postojećim temeljima okupila opoziciju”, veruje Janković.

U tom slučaju, kako je napomenuo, Đilas bi morao da se “oslobodi Šutanovca, Živkovića i vjerovatno Jankovića, koji nije pokazao da je dorastao ozbiljnoj politici”.

Uvjeren da su, ipak, sve to “tehnikalije”, a da je suština daleko dublja, Janković se pozvao na nedavni slučaj đaka sa školskim rancem, “koga je vozač izbacio iz autobusa na snijeg i hladnoću, jer nije imao novac za kartu, a da se niko od putnika nije pobunio, ni ponudio da pomogne djetetu”.

Postavlja se pitanje šta nam se kao narodu dogodilo, jer ako se ovako nešto događa, predočio je Janković, onda je prirodno da imate ovakvu vlast i nesposobnu opoziciju da joj se suprotstavi.

Kada je reč o Evropskoj uniji (EU), Janković tvrdi da je njoj “svejedno šta Vučić radi i da ima odriješene ruke da čini iznutra šta želi, pod uslovom da riješi Kosovo”.

Na opasnku da je to objašnjenje uprošćeno, on je podsjetio da su “dobra objašnjenja obično prosta”, mada priznaje da u ovom slučaju postoji dosta komplikacija i nije sve tako jednostavno. “Po mom dubokom uverenju i saznanju, suština je, pre svega, da EU nije uopšte zainteresovana da nas primi”, ocenio je Janković, koji misli da “frazerima iz Brisela ne treba vjerovati na riječ”.

Na primedbu da Srbija, bez pritiska EU, ne bi uvela ni minimum koji se ogleda u uspostavljanju nezavisnih kontrolnih i regulatornih tela, Janković je ukazao da su “nekada ta tela i funkcionisala, a da danas ne funkcioniše ništa”.

“Na duže staze ni Rusija ni EU ne uzimaju Vučića za ozbiljno”

Poredeći odnos Rusije i EU prema Vučiću, on je uvjeren “da ga na duge staze ni jedni, ni drugi ne uzimaju za ozbiljno”.

“Što se Rusa tiče, mora biti da u njima ključa bes zbog njegovog koketiranja, a istovremeno i odbijanja, da centru u Nišu dodeli diplomatski status”, rekao je Janković. “Tamo postoji duboko nezadovoljstvo njime, uprkos tome što ga Putin poziva u goste pred izbore”, ocenio je Janković.

On misli da nedavno rusko odlikovanje za Ivicu Dačića “na izvijestan način jeste poniženje za Vučića”, ali da je više riječ o “protokolarnom driblingu, na malom prostoru” i da to nema posebnog značaja.

Činjenica je, međutim, da Rusi hoće prosto da sačuvaju socijaliste, kao partiju koja se gasi, jer je i njih Vučić pridavio, utapajući ih u SNS, zbog čega je za Jankovića pitanje i da li će Dačić uopšte opstati kao ministar

Izvor: (sandzacke.rs)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš