Svjetski rekord u Novom Sadu: Napravili mozaik od 1.3 miliona plastičnih čepova

Članovi Humanitarno-ekološke organizacije "Čepom do osmijeha" napravili su nevjerovatan podvig ovog vikenda, te su zahvaljujući mozaiku veličine 621 kvadratnih metara ušli u Guinnessovu knjigu rekorda.

Organizacija čija je misija očuvanje životne sredine i pomoć osobama s invaliditetom organizirala je ovaj događaj s ciljem podizanja svijesti o mogućnosti da otpad pomaže ljudima, prenosi Telegraf.

"Ovo je humana akcija i ovi čepovi će pomoći nekim ljudima. Da Vlada Srbije, Pokarajina i grad Novi Sad i svi ovi pojedinici svojim zalaganjem doprinesu da se nekome stavi osmijeh na lice", naveo je Zoran Ðorđević, ministar za rad Republike Srbije.

Sa njim zajedno ovom događaju je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

"Ponosan sam što imamo ovakav grad i ovoliko prijatelja, što imamo snagu da se izborimo sa nekad najtežim zivotnim situacijama i što pored svakodnevne borbe nismo zaboravili humanu stranu tog istog života i nismo zaboravili da budemo ljudi. I što učimo i najmlađe sugrađane šta znači empatija", rekao je gradonačelnik Vučević.

Vučević je rekao da akcija ima i edukativni karater zbog zaštite životne sredine. Dodao je da Novi Sad šalje jasnu sliku - da ovdje stanuje osmijeh solidarnosti i osmijeh humanosti i da ne smije nikad da ode sa naših lica.

"Mi smo volonterska organizacija, koja okuplja sve ljude koji su voljni da odvoje svoje vrijeme i urade nešto korisno, ovo je pravi primjer da možemo zajedno nešto da učinimo i pomognemo djeci. Da mislimo o životnoj sredini i širimo svijest o tome da moramo da mislimo na životnu sredinu", kaže predsjednica Udruženja "Čepom do osmeha" Vanja Petković.

Sakupljeno je više od 100 tona čepova u čitavoj Srbiji, a oko 300 volontera iz Niša, Novog Sada, Negotina, Aleksinca, Subotice, Sombora, Raške, Beograda i drugih gradova će mozaikom sa motivima grada, ekologije i zaštite životne sredine u svijet poslati sliku sa porukom da ne smemo biti sebični, jer nemamo rezervnu planetu i da o njoj mora da brine zbog budućih naraštaja.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš