Šta će doneti referendum Srbije o Kosovu?

Još uvek je nepoznato kada će biti organizovano izjašnjavanje građana Srbije po pitanju Kosova, iako je takvu mogućnost još početkom godine najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Pre toga, građani bi trebalo da čuju kakvo je to najmanje loše rešenje o Kosovu, jer dobrog, po mišljenju Vučića nema.

Šta će doneti referendum Srbije o Kosovu?

Prema nekim nezvaničnim izvorima, referendum bi mogao da se održi u aprilu, nakon unutrašnjeg dijaloga. Analitičari su skeptični po pitanju organizovanja referenduma i pribojavaju se da bi njime Srbija mogla da prizna Kosovo.

Srbija trenutno u unutrašnjem dijalogu traži konsenzus oko pitanja Kosova, koje bi se nakon toga moglo naći i pred građanima. Nenad Maksimović iz Centra za mir i toleranciju kaže da svaka promena ustava mora biti potvrđena referendumom, navodeći da bi referendumsko pitanje moralo da bude nedvosmisleno i jasno, a sve strane u procesu bi trebalo da imaju ravnopravan tretman u medijima.

"Imali smo priliku da vidimo da se izbori u Srbiji nisu održavali u fer atmosferi i da politički akteri nisu imali ravnopravan tretman u medijima i samim tim se plašim da ovakav vid referendumskog pitanja neće imati ravnopravan tretman u medijima, što suštinski ugrožava demokratiju i slobodu izbora", kaže Maksimović.

Analitičar Ljubomir Stanojković ne želi da spekuliše mogućnost održavanja i ishoda referenduma, ali navodi da je činjenica da situacija ide u pravcu promene preambule Ustava Srbije, koja se tiče Kosova.

"Ako je pritisak takav da zaista mora da dođe do izmene preambule i ako se kroz medije na valjan način to isprati, može se desiti da se referendumom izbriše taj deo ustava, ali nije baš lako, treba motivisati ljude, a emotivno i na bilo koji način narod u Srbiji je vezan za Kosovo, tako da je jako teško predvideti konačan ishod kada je u pitanju promena ustava vezana za preambulu Ustava Srbije", dodaje Stanojković.

Potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma Živorad Lazić navodi da Srbi imaju vrlo negativno iskustvo sa održavanjem nekoliko poslednjih referenduma o Kosovu. Ipak, Lazić očekuje izjašnjavanje građana, jer EU od Srbije, pre prijema u svoje članstvo, zahteva ispunjavanje određenih uslova, među kojima je i pitanje Kosova. 

"Prvo i osnovno pitanje je što EU traži od Srbije definisanje granica i da upravo to definisanje granica nama govori mnogo, bar nama koji živimo na prostoru Kosova, jer mi znamo šta znači definisanje granica. Na kraju, Skupština Kosova sada ima kao temu dnevnog reda demarkaciju granice između Kosova i Crne Gore. Pitanje granica, ako se definiše na način kako to od nas zahteva EU, to znači priznavanje nezavisnosti Republike Kosova", ističe Lazić.

Referendum o Kosovu može biti i neka vrsta izlazne strategije u slučaju velikog nezadovoljstva građana, ali bi tada Srbija trebalo da zaboravi na Evropu ili će taj pristupni proces duže vreme biti zamrznut, navode naši sagovornici i zaključuju da će referenduma biti i na Kosovu. Građani će se ovde izjašnjavati o konačnom sporazumu Prištine i Beograda, što je ranije najavio i predsednik Kosova Hašim Tači.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš