"Srbija će morati da odgovori gde su tela ubijenih Albanaca"

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, ističe za Danas da je bilo očekivano da će optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i ostalih visokih predstavnika OVK biti potvrđena.

"Srbija će morati da odgovori gde su tela ubijenih Albanaca"

"Sigurno je da optužnica neće biti objavljena pre Tačijevog prvog pojavljivanja pred sudom. Ostaje da vidimo koja su dela i žrtve obuhvaćene optužnicom. Verovatno je u pitanju udruženi zločinački poduhvat, što će javnost na Kosovu tumačiti kao optužbu protiv OVK, i to će stvoriti probleme. Što se tiče žrtava, ima ozbiljnih indicija da se tužilaštvo, zbog nedostatka kredibilnih dokaza, nije bavilo „Žutom kućom i vađenjem ljudskih organa“, ali će sigurno otvoriti zabranjene teme na Kosovu – ubistva Albanaca, Roma i Srba, i da će sud doneti zaključke koji će demistifikovati put od naredbe do izvršenja zločina", ukazuje Kandić za list Danas.

Kako objašnjava, na Kosovu se gotovo ništa ne zna i ne govori o logorima u Lapušniku, zatvoru u Jablanici, Drenovcu, iako je veliki broj činjenica utvrđen u suđenjima Haradinaju i Ljimaju, a njihovo oslobađanje je tumačeno kao oslobađanje od odgovornosti svih pripadnika OVK od počinjenih zločina.

"Verujem da će tužilaštvo dokazati zločine koje je javnost prihvatila kao „bio je špijun“ i „svi Srbi i Romi su učestvovali u ubijanju Albanaca“. Međutim, ove optužnice ne donose olakšanje za Srbiju i njene institucije. Rasprava u parlamentu Kosova, koja je trajala dva dana, fokusirana je na tajne masovne grobice koje Srbija skriva. Upravo u vezi sa suđenjima Tačiju i ostalim komandantima OVK, Srbija će morati vrlo brzo da odgovori gde su tela ubijenih Albanaca u Belegu, gde su tela preostalih ubijenih u selu Kraljane, tela preostalih ubijenih u Izbicama. U svim pomenutim mestima, Tužilaštvo Haškog tribunala je utvrdilo da su bile prisutne jedinice PJP i VJ, ali u Srbiji još uvek nema političke volje, a tužilaštvo nije politički slobodno da primenjuje zakon i goni generale koje vlast u Srbiji slavi" ističe Nataša Kandić.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš