Sonja Biserko: Presuđeno je velikosrpskom projektu

S obzirom da se radi o predsjedniku RS-a, ova presuda je i osuda velikosrpskog projekta u BiH, te ona ima dalekosežnije posljedice i važna je pretpostavka za sve ono što će se dešavati između Bošnjaka i Srba u nekom dijalogu i suočavanju sa prošlošću, istakla je u izjavi za Vijesti.ba, predsjednica Helsinškog obora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko.

Sonja Biserko: Presuđeno je velikosrpskom projektu

Bez obzira što Karadžić nije osuđen za genocid u svim općinama po tačka optužnice ti zločini su dokazani i u njegovom slučaju samo nisu kvalifikovani kao genocid. Smatram da je presuda veoma važna , mogla bih reći čak i kapitalna s obzirom da je sveobuhvatna i da zapravo se odnosi na sve ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini, ističe Biserko.

S obzirom da se radi o predsjedniku RS-as ona je i osuda tog velikosrpskog projekta u BiH, znači ona ima dalekosežnije posljedice i važna je pretpostavka za sve ono što će se dešavati između Bošnjaka i Srba u nekom dijalogu i suočavanju sa prošlošću. On je dobio kaznu od 40 godina, to je visoka kazna i u njegovom slučaju doživotna ali vidjet ćemo kako će se na drugostepenom postupku da tretira, napominje Biserko.

Govoeći o radu  Suda Biserko je istakla da  je Tribnul  imao i propusta.  Međutim kada gledamo iz današnje perspektive i analiziramo rad haškog tribulana on je itekako važan za region, imajući u vidu međunarodni karakter, on je bio jedinstvena pa da kažem i sretna okolnost za naš region, s obzirom da su pred njim 20 godina iznošeni dokazi za zločine u regionu. Možda svaka presuda nije bila adekvatna prema zločinu, međutim svi dokazi i dokumenti koji su tamo sakupljeni sigurno daju jednu širu sliku i bit će i dalje vrlo važni u utvrđivanju istorijske istine, smatra Biserko.

Reakcije srpskih političara koji su nezadovoljni ovakom presudom su očekivane, kao i ranije a posebno ovdje u Beogradu, ističe Biserko.

Sve presude su kvalifikovane kao političke, antisrpske, čak se govori da se Karadžiću nije dozovolilo da iznese svoje dokaze a imao je preko 200 svojih svjedoka . To je očekivana reakcija Beograda i Republike Srpske. Međutim treba se nadati da će neka nova generacija prići tome na jedan otvoreniji i odgovorniji način.

Presuda Karadžiću je utoliko važnija od presude koja treba biti izrečena Ratku Mladiću iz proste činjenice što je Karadžić bio predsjednik što prejudicira i osudu Ratka Mladića za ista djela, zaključila je u izjavi za Vijesti.ba, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš