Počinje prevoz s Kosova ka Srbiji

Iako Vlada Srbije jos nije potvrdila odluku o otvaranju graničnih prelaza prema Kosovu, građani već mogu da putuju u Srbiju. To nam je potvrdio vlasnik agencije za prevoz putnika “Džotravel” iz Severne Mitrovice Goran Antić.

Počinje prevoz s Kosova ka Srbiji

Antić je u izjavi za Radio Kosovo 2 kazao da je moguće putovati u Srbiju od danas, mada ne i obratno, ali će putnici granični prelaz morati da prelaze peške.

"Jedan autobus prebacuje putnike do granice, oni potom prelaze granicu peške, a s druge strane čeka ih drugi autobus”, objašnjava Antić za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku.

Krizni štab u Srbiji je 19. maja dao preporuku Vladi Srbije o otvaranju prelaza prema Kosovu od petka 22. maja. Kako je saopšteno za ulazak u Srbiju neće biti potreban test na koronavirus, niti posebna dozvola za ulazak srpskih, ali ni stranih državljana. Ova preporuka treba da bude potvrđena na sednici Vlade Srbije u četvrtak 21. maja.

Od počtka pandemije sa Kosova u Srbiju, osim medicinskih radnika, niko nije mogao da uđe.

S druge strane, iz Vlade Kosova poručuju da odluka o otvaranju granica još uvek nije doneta. Portparol Ministarstva zdravlja u Vladi Kosova na dužnosti Faik Hoti napominje da će konačna odluka po tom pitanju biti doneta početkom juna nakon ponovne procene epidemiološke situacije.

Hoti navodi da do tada mere karantina ostaju na snazi. Međutim, postoje i kategorije za koje mere karantina ne važe, ali te kategorije idu u samoizolaciju na dve nedelje.

"U karantin ne idu osobe starije od 70 godina, mladji od 18 godina, osobe sa hroničnim bolestima koji imaju potvrdu lekara, lekari, policajci, pripadnici KBS-a, oni koji idu na sahranu članova porodice ili ako imaju potvrdu o negativnim testu na koronavirus koji nije stariji od tri dana", kazao je Hoti za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku.

Kosovo je 14. marta zbog epidemije koronavirusa zatvorilo kopnene granice, osim za državljane Kosova koji su po ulasku na Kosovo morali da idu u karantin. Karantin je na početku trajao dve nedelje, a od nedavno traje nedelju dana.

Inače, od ponedeljka 18. maja na Kosovu je počela druga faza ublažaanja mera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, koja podrazumeva i početak rada gradskog i međugradskog saobraćaja.

Prevoznik iz Gračanice Bogoljub Marinković spreman je da počne sa prevozom putnika do Beograda i nazad, uz napomenu da samo čeka zvaničnu potvrdu o otvaranju granica.

“Veliki broj putnika sa Kosova i iz Srbije je zainteresovan da putuje. Mi smo spremni da radimo i ukoliko se ljudi jave da putuju mi ćemo da počnemo u zavisnosti od mera da li će na Kosovu biti ukinut karantin. Ukoliko prelaz može da se pređe pešice onda ćemo raditi sa dva autobusa, postoji i ta varijanta. Mi imamo autobus i ovde i u Srbiji, spremnoi smo”, podvlači Marinković.

On napominje da je njegovo preduzece pre epidemije koronavirusa imalo tri redovne dnevne linije na relaciji Gračanica –Beograd i obratno.

Po njegovom mišljenju, krajnje je vreme da ponovo počnu sa radom autobuski prevoznici kako bi imali neki izvor prihoda.

Na Kosovu su od ponedeljka u okviru druge faze olakšavanja mera uvedenih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, pored ostalog, otvoreni su frizerski saloni, stomatološke i fizioterapeutske ordinacije, trgovine na veliko i na malo, zelene pijace, gastronimija za poneti, železnički prevoz, galerije i muzeji.

Poslednja, treća faza ublažavanje mera predviđa otvaranje svih ugostiteljskih objekata, tržnih centara, održavanje ispita na visokoobrazovnim institucijama, testova mature, otvaranja bioskopa i pozorišta, kao i selektivno održavanje sportskih aktivnosti. U trećoj fazi ublažavanja mera trebalo bi da se počne i sa otvaranjem granica prema susednim zemljama. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš