Novi non-pejper: Kosovo pod suverenitetom Srbije, pokrajini 99 godina specijalnog statusa

Nemački politički magazin "Zuerst" objavio je novi “non pejper“ nepoznatog autora, koji ovih dana cirkuliše po kancelarijama evropskih političara, a tiče se odnosa Beograda i Prištine. Dokument predviđa povratak Kosova i Metohije pod suverenitet Srbije na 99 godina, prenose Večernje novosti.

Novi non-pejper: Kosovo pod suverenitetom Srbije, pokrajini 99 godina specijalnog statusa

Sadrži 16 tačaka, a naziva se kao predlog svojevrsnog "partnerstva" između Beograda i Prištine.

Magazin napominje da non-pejperi funkcionišu kao diplomatski probni baloni, pa su zbog toga nepotpisani, da bi se njihova sadržina vrlo lako mogla osporiti kao nerealna.

Guverner Kosova potpredsednik srpske skupštine

"Strane su se usaglasile da će svi građani imati bez diskriminacije jednaka prava i slobode u skladu sa najboljom praksom utvrđenom Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i oba Ustava, sa posebnom pažnjom na 873.000 kosovskih Albanaca koji bi posedovali državljanstvo Republike Srbije“, navedeno je, između ostalog, u predlogu koji je objavio "Zuerst".

Zamišljeno je da obe strane podržavaju stvaranje priznate samouprave na Kosovu, uključujući puno učešće članova svih nacionalnih zajednica u donošenju političkih odluka, sa ključnom ulogom OEBS u podsticanju izbornog procesa. Tekstom je predviđeno i da bi se "uključene strane složile o neophodnosti održavanja izbora na svim nivoima na Kosovu i u Srbiji do aprila 2022".

"Pod pokroviteljstvom uključenih strana, postizborno Kosovo kojim upravlja pokrajinski guverner, ostvariće 99 godina posebnog statusa u Srbiji. Guverner istovremeno ima funkciju jednog od potpredsednika Skupštine Srbije“, navedeno je u predlogu.

Zajedničko tržište, brz i besplatan prolazak na prelazima

Ovim "non pejperom“ predviđeno je da obe strane pristupe zajedničkom tržištu bez dvostrukih carinskih postupaka, osiguravajući brzi i besplatni prolazak unutar važećih unutrašnjih administrativnih prelaza.

"Uključene strane složile su se da samoupravna pokrajina Kosovo i Metohija ima svoju zastavu i grb koji sadrže elemente jedinstva i pravo da se samostalno pridruži i prisustvuje regionalnim ekonomskim, kulturnim, sportskim i obrazovnim forumima“, navedeno je u dokumentu.

Predviđeno je da "Stalna Misija Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama nastavi da izražava zakonodavno, teritorijalno i populaciono jedinstvo Republike Srbije, a predstavnik samouprave pokrajine Kosovo postaće stalni deo ove misije".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš