"Nemoguća misija za Mogherini, Srbima ne govore istinu"

Federica Mogherini, visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost boravi u službenom posjetu Beogradu.

"Nemoguća misija za Mogherini, Srbima ne govore istinu"

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini je na Balkanu, u misiji koja je teža od one koja je dovela do nuklearnog dogovora SAD i Irana, smatra bivši britanski državni tajnik za Europu Denis MacShane.

U komentaru za portal Euractiv navodi kako je Zapadni Balkan i dalje najproblematičniji dio Europe i 20 godina poslije najvećeg poslijeratnog masovnog ubojstva nedužnih civila, onog u Srebrenici.

"Ministri vanjskih poslova i lideri velikih europskih država su izgubili interes za pomaganjem Zapadnom Balkanu u pronalaženju načina za rješavanje iscrpljujućih konflikata. Više se ne javljaju ni Berlin, ni London, ni Pariz, ni Rim. Sve je na Mogherini, koja mora pokazati da Europa ima način za uspostavljanje konačnog mir u tom dijelu Europe", navodi MacShane.

MacShane ističe da je glavni problem za Mogherinijevu srbijanski revanšizam.

"Kremlj podržava Srbe i želi postati igrač na Zapadnom Balkanu. Srpski nacionalisti ohrabruju srpsku manjinu u Bosni i na Kosovu da onemogućava normalno funkcioniranje te dvije države. Srbi su uključeni i u zavjeru u Crnoj Gori, a u tijeku je i kampanja za predsjedničke izbore u kojoj većina kandidata igra na kartu toga da su Srbi žrtve uz tvrd stav prema Kosovu i Bosni. Srbi znaju da nema šanse da postanu članica EU-a ako ostanu na politici iz '90. godina i da moraju prihvatiti da Beograd može vladati samo Srbijom, a ne okolnim državama. Nijedan srbijanski lider nije spreman reći istinu svojem narodu", ističe MacShane.

Federica Mogherini održala je u petak govor u Skupštini Srbije, kojeg su članovi Srpske radikalne stranke pokušavali prekinuti uzvicima "Srbija, Rusija, ne treba nam unija!".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš