Na Kosovu „Srebrna sablja“, na Pešteru „Sadejstvo 2020“

Posle prekida zbog Covid-19, vežba KFOR-a „Srebrna Sablja“ ponovo je pokrenuta ove nedelje, saopštio je KFOR. Istovremeno u Srbiji se danas održava, kako je to najavio srpski predsednik, najveća vojna vežba koju je Srbija ikada izvela – „Sadejstvo 2020“.

Na Kosovu „Srebrna sablja“, na Pešteru „Sadejstvo 2020“
„Srebrna sablja“

Sa vežbom „Srebrna sablja“ na Kosovu se započelo između 6. i 8. oktobra na kosovskoj akademiji za javnu bezbednost u Vučitrnu, istovremeno uz primopredaju dužnosti odlazećeg zamenika komandanta KFOR-a, brigadnog generala Lorena Mišauda iz švajcarske vojske, koji je upravljao vežbom do sada – svom nasledniku iz austrijske vojske, brigadnom generalu Gunteru Šopfu.

Sledeća faza obuhvatiće četiri glavna događaja na temu pandemije i odvijaće se narednih meseci.

Proba koncepta zakazana je za prvu polovinu 2021. godine, a uslediće pripreme na taktičkom nivou svih učesnika s obzirom na vežbu planiranu za septembar 2021. godine, naveo je dalje KFOR.

Vežbu „Srebrna Sablja“, KFOR na Kosovu sprovodi od 2012, sa ciljem da se više kosovskih institucija „testira i obuči“, uključujući i bezbednosne strukture na polju reagovanja u vanrednim situacijama.

KFOR će uključiti Kosovski savet za bezbednost, Agenciju za upravljanje vanrednim situacijama, kosovsku policiju, Crveni krst Kosova i Kosovske bezbednosne snage

Do 2019. godine ove vežbe su bile planirane i sprovođene pod vođstvom KFOR-a, ali je za 2020. godinu odlučeno da se obuče i uvežbaju kosovske institucije kako bi im se omogućilo da planiraju sopstvene velike vežbe reagovanja u vanrednim situacijama i da javno prikažu svoje mogućnosti, saopštio je KFOR.

„Sadejstvo 2020“

A svoje mogućnosti na Pešteru danas pokazuje Vojska Srbije, na, kako je to najavio pre nekoliko dana srpski predsednik Aleksandar Vučić, najvećem vojnom spektaklu.

Najavljeno je učešće 2.800 pripadnika VS, među kojima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. i 63. specijalne brigade, kao i više od 150 borbenih i neborbenih vozila, 40 aviona i helikoptera.

„Sve što puca ka vazduhu, iz vazduha, na zemlju, u vazduhu, sve ćete moći da vidite i bojevom municijom, najveću vežbu do sada, da vidite svu snagu srpskog vazduhoplovstva, dakle, to će biti do sada nešto neviđeno“, najavio je Vučić ranije ove nedelje.

Na konferenciji za novinare na Pešteru u sjeničkom kraju u kojem većinski živi stanovništvo bošnjačkog porekla, Vučić je danas naglasio da vojna vežba nije uperena ni protiv koga i da VS pripada jednako svim narodima koji žive u Srbiji:

„Ovo je njihova vojska. Pomagala je kada je bilo najteže u vreme epidemije i čuvala je njihove kuće. Vojska Srbije je bošnjačka koliko i srpska i mađarska“, istakao je srpski predsednik.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš