Makedonski reis Redžepi: Koledži FETO-a su radikalni i izopačeni

Poglavar Islamske zajednice u Makedoniji Sulejman Redžepi upozorio je da su koledži i obrazovne ustanove povezane s terorističkom organizacijom FETO radikalne i izopačene, prenosi Anadolu Agency (AA).

Makedonski reis Redžepi: Koledži FETO-a su radikalni i izopačeni

U izjavi za makedonsku televiziju Art, reis Redžepi je komentirao rad koledža povezanih s terorističkom organizacijom Fetullaha Gulena i dodao da cijeli svijet vidi da su to radikalne i izopačene ustanove.

“Predstavljaju se kao kulturni, disciplinirani i tolerantni, ali iza kulisa se dešavaju drugačije stvari. Zato ne stojimo iza tih struktura. Trebaju se udaljeni, onako kako su i ušli u zemlju”, poručio je Redžepi.

Ističući kako stalno postoje problemi vezani za koledže povezane s FETO-om, Redžepi je kazao kako su se ti koledži uvijek miješali i u izvore Islamske zajednice.

“Nametali su vitre, zekat i druge namete svima čija su djeca pohađala te koledže. Uzeli su veći dio našeg džemata. Porodice su spremne na sve za svoju djecu koja su tamo, ali oni nemaju pravo da se miješaju u naše izvore”, zaključio je Redžepi.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula 2016. godine izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane vlasti u Turskoj.

Tokom pokušaja vojnog udara u Turskoj je ubijeno najmanje 250, a ranjeno 2.200 osoba. Turske nadležne institucije pokrenule su opsežnu borbu protiv te terorističke organizacije na čelu koje je Fetullah Gulen.

Prema posljednjim podacima, u najmanje 113 zemalja svijeta djeluje više stotina škola i obrazovnih ustanova povezanih s terorističkom organizacijom FETO.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš