Legitimisan zbog povika “Vučiću, gladni smo”

Gladan i legitimisan – tako se u najkraćem može sažeti priča čojveka koji je na kratko prekinuo govor premijera Srbije i lidera naprednjaka u Pančevu, povicima “gladni smo, predsjedniče”.

Legitimisan zbog povika “Vučiću, gladni smo”

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da je policija preventivno legitimisala osobu zbog dobacivanja premijeru, ali da je on nakon incidenta pušten i nije zadržan.

“Ako postoji osoba koja za vrijeme nekog protesta pojavi i može vikom ili bukom da se kasnije sumnjiči za kršenje javnog reda i mira, dužnost je policije da utvrdi identitet “, rekao je Stefanović.

Ovaj događaj podseća na izvitoperenu verziju priče “Carevo novo odjelo”, kaže za Radio Slobodna Evropa antropolog Stefan Aleksić.

“U originalnoj priči, kada je dječak viknuo ‘Car je go!’, društvo je priznalo samo sebi da tu nema nikakvog odjela. Danas će neko da primjeti neku istinu i da to kaže javno, ali će u tom slučaju da rade mehanizmi sile. Meni samo nije jasno kakvo je to preventivno legitimisanje i zbog čega se ono primjenjuje? Zato što je viknuo na javnom skupu, što je potpuno lagalno i legitimno ili zato što je rekao istinu? Nema ničeg legitimnijeg od toga. Suština cijele priče je da se mi polako krećemo ka nekoj vrsti autoritarnog režima”, naglašava Aleksić.

Iskustvoo sa policijom imao je pre nekoliko dana i zagrebački pank-rok bend Brkovi, čiji je nastup u Beogradskoj areni policija umalo prekinula, jer je publika tokom skandiranja vrijeđala srpskog premijera.

“Skandirali su na jednom dijelu koncerta gdje mi inače pozivamo publiku da vrijeđa nas umjesto nekog drugog, ali publika se opet odlučila da skandira svom premijeru. Došla su neka dva inspektora iz policije, tražili su organizatorima da mi ne podstiče ljude na to skandiranje. Što je po meni suludo, mi ih nismo ni podsticali”, rekao je basista Tomislav Kalousek u izjavi za N1.

Za Stefana Aleksića ovo pokazuje da vlast koja i dalje ima većinu teži da zauzme i one “džepove” koje još uvijek nije osvojila.

“U takvoj situaciji će prva reakcija, ma koliko bezazlena bila, izazivati neverovatnu količinu sile. Zbog toga su autoritarni režimi sami po sebi opasni. Ne samo zbog toga što će proizvoditi silu, već i zbog strategije kojom će ta sila biti izazivana. Bukvalno je potrebno mrdnuti iz nekog zamišljenog okvira i bićete uhapšeni ili već nešto slično”, ocjenjuje Aleksić.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš