Istraživanje: 42 odsto građana Srbije smatra da je Kosovo 'izgubljeno'

U odnosu na prošlu godinu, opada broj građana Srbije koji bi glasali protiv nezavisnosti Kosova, većina njih smatra da Srbija ne može ponovo imati punu kontrolu nad Kosovom, dok ubedljiva većina ne zna šta je plan Vlade Srbije za Kosovo, pokazuju rezultati istraživanja nevladinog Instituta za evropske poslove.

Istraživanje: 42 odsto građana Srbije smatra da je Kosovo 'izgubljeno'

Istraživanje javnog mnjenja o odnosima građana Srbije prema Kosovu sprovedeno je u periodu od 6. do 12. marta 2020. na reprezentativnom uzorku od 1.203 ispitanika u saradnji sa istraživačkom kućom Ninamedia.

Gotovo polovina ispitanih (46 posto) smatra da nije moguće da Srbija ponovo ostvari punu kontrolu i suvernitet nad Kosovom, dok 38 posto smatra da to jeste moguće. Da je to moguće u većoj meri smatraju ispitanici stariji od 45 godina, i ispitanici sa najnižinim nivoom obrazovanja, navodi se u istraživanju.

Da je Kosovo izgubljeno smatra 42 posto građana, dok je 46 posto stava da nije. Stav da je Kosovo izgubljeno je većoj meri izražen kod ispitanika starosti 30-44 godine, ispitanika sa najvišim nivoom obrazovanja i gradskog stanovništva, pokazuju rezultati.

Od ukupnog broja ispitanika, 77 posto građana ne bi podržalo nezavisnost Kosova zarad bržeg ulaska Srbije u Evropsku uniju, dok bi 13 posto podržalo. Ispitanici stariji od 45 godina su brojniji u stavu da ne bi trebalo priznati nezavisnost.

Većina ne zna šta je plan za Kosovo

Čak 89 posto ispitanika ne zna šta je plan Vlade Srbije o Kosovu.

"Plan predsednika Aleksandra Vučića koji bi Kosovu doneo nezavisnost, a građanima Srbije stabilnu državu i bolji standard” ne bi podržalo 57 posto ispitanika, 23 posto bi podržalo ovaj plan", navodi se u istraživanju.

Nešto više od četvrtine (27 posto) ispitanika smatra da će ova Vlada (Srbije) priznati Kosovo, nešto više od polovine (53 posto) misli da ova Vlada to neće učiniti, dok petina ne zna da se izjasni.

Ukoliko bi sutra bio referendum o nezavisnosti Kosova najveći broj ispitanika bi glasao protiv (66 posto), njih 14 posto ne bi izašlo na glasanje, 11 posto ne zna kako bi glasalo dok bi 9 posto glasalo za. Ispitanici koji bi glasali protiv su u većoj meri muškarci i ispitanici starosti preko 45 godina.

U odnosu na 2019. godinu uočeno je smanjenje broja ispitanika koji bi glasali protiv nezavisnosti Kosova, saopštio je Institut za evropske poslove.

Institut za evropske poslove je nezavisna, nevladina organizacija koja je u Srbiji osnovana 2010. godine. Institut prati pregovore Srbije sa EU i zalaže se aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima.

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš