Filip David za AJB: Ogradio sam se od Nikolića, to je normalna stvar

Filip David se na dodjeli nagrade za najbolju knjigu javno ogradio od prisustva predsjednika Srbije.

Filip David za AJB: Ogradio sam se od Nikolića, to je normalna stvar

Književnik Filip David na dodjeli nagrade za najbolju knjigu u mreži javnih knjižnica u Srbiji javno se ogradio od nazočnosti predsjednika Srbije Tomislava Nikolića na toj svečanosti.

"Moram da se ogradim od prisustva Tomislava Nikolića. Poštujući instituciju predsednika, ja od devedesetih ne podržavam njegovu politiku", rekao je David u obraćanju prisutnima na proslavi Dana Narodne biblioteke Srbije, prenijela je Beta.

Nakon što se ta vijest pročula Beogradom, uslijedile su pozitivne reakcije građana. Prema riječima očevidaca, na izlasku iz jednog ugostiteljskog objekta okupljeni su ga dočekali ovacijama.

"To jedna normalna i obična stvar. Naprosto sam iznenađen da taj moj gest takve reakcije izaziva. Svi sad pišu o tome i zovu, a to je jedan gest koji sam morao da učinim i ne vidim u tome ništa posebno", rekao je David u telefonskoj izjavi za Al Jazeeru.

'Ostajem pri rečenom'

Na konstataciju kako drugi to, ipak, nisu učinili rekao je kako ne može govoriti o drugima, nego se "trudi i pokušava da bude dosledan onome što radi i piše, te drugačije to ne može da protumači".

"Ostajem pri onome što sam rekao na svečanosti, jer je politika zagadila sve oblasti našeg života. Politika je kriva za taj provincijalizam, prostakluk, primitivizam koji su zavladali našim društvenim životom i čitava je nacija potonula u rijalitije i tabloide. Tu se vode i političke bitke, a to je sve zapravo kulturu ne samo gurnulo na marginu, nego kultura praktično više i ne postoji", smatra David.

"To je moj stav. Nisam to rekao na svečanosti, ali to se podrazumeva. I to je bila ta ograda od političkog delovanja Tomislava Nikolića od početka '90-ih do dana današnjeg", dodaje.

Kaže i kako je bila riječ o izuzetnoj prilici u kojoj se našao u istom društvu s Nikolićem, pa je "morao da se ogradi od njega i njegovog prisustva toj manifestaciji".

"Nisam želeo da napustim manifestaciju, jer zašto bih to učinio? Nagradu su mi dali čitaoci. To je nagrada koju dodeljuju sve biblioteke Srbije na osnovu čitanosti i bio sam dužan prema svojim čitaocima tu da ostanem, ali da se ogradim od prisustva političara Tomislava Nikolića", zaključio je David.

Nikolić: Ni hrabrosti, ni vaspitanja

Nakon svečanosti je reagirao i sam Nikolić, a agencija Tanjug prenosi kako je rekao "da za ono što je pisac Filip David napravio u Narodnoj biblioteci Srbije nije bilo potrebno ni hrabrosti, ni vaspitanja". 

Tokom same manifestacije uslijedila je i reakcija ministra kulture Ivana Tasovca, koji je rekao kako je "neprimereno na takvom mestu mešati politiku i kulturu, jer je kultura jedino polje u kome politika ne treba da postoji".

Uvjeren je, kako je rekao, da kultura ne bira strane i pripada svima, te u svom govoru poručio da "zato treba pažljivo birati reči koje se izgovaraju u Narodnoj biblioteci Srbije".

Književnik Filip David jedan je od najcjenjenijih književnika na području bivše Jugoslavije, za svoja djela primio je brojne nagrade, a prošle godine je dobio i NIN-ovu nagradu za književnost za roman Kuća sećanja i zaborava.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš