DA LI SRBIN RADO IDE U VOJNIKE

Evo koliko građana Srbije želi da ratuje na Kosovu

U istraživanju koje je Faktor plus uradio za Tanjug skoro jednak broj ispitanih izjasnio se za prekid dijaloga Beograda i Prištine i za njegov nastavak.

Evo koliko građana Srbije želi da ratuje na Kosovu

Upitani koji bi naredni potez predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i vlade trebalo da bude, a da se odnosi na Kosovu, 36 posto ispitanika je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, dok 33 posto smatra da pregovore treba prekinuti do uspostavljanja Zajednice srpskih opština.

Rezultati su pokazali da je za vojnu intervenciju 10 posto građana.

Manje od trećine ispitanika (27 odsto) misli da se ništa ne može učiniti ukoliko Kosovo sve više postaje nezavisno od Srbije u političko-pravnom i ekonomskom smislu, 20 posto smatra da Srbija treba jasno da definiše svoje imovinsko-pravne zahtjeve u odnosu na albansku stranu, dok o tom pitanju stav nema 10 odsto ispitanih.

Osam posto je za priznanje nezavisnosti Kosova, sedam posto za prekid svih pregovora, dok je šest posto za povlačenje potpisa Beograda sa Briselskog sporazuma.

Reakcija predsjednika Vučića i Vlade Srbije prilikom krize na sjeveru Kosova za 61 posto ispitanih je bila odgovorna i mudra, 11 posto je vidi kao iznuđenu, dok je isti procenat ispitanika ocjenjuje kao unapred osmišljenu.

Više od polovine ispitanih – 56 posto – smatra da reakcija Vojske Srbije prilikom krize na sjeveru Kosova uliva povjerenje i sigurnost, 20 posto misli da je nije bilo, dok 10, odnosno devet posto smatra da ta reakcija uliva strah i nepovjerenje.

Na pitanje koje su mjere koje bi Srbija trebalo da preduzme da bi zaštitila svoje ekonomske interese na osovu, 36 posto ispitanika smatra da bi Srbija trebalo da poveća uticaj na tržištu Kosova i tako uveća dobit.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš