"EKSKLUZIVNO: Vučić potpisao razrešenje Marka Đurića"

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, odlučio je da smeni šefa takozvane "Kancelarije za Kosovo i Metohiju", Marka Đurića.

"EKSKLUZIVNO: Vučić potpisao razrešenje Marka Đurića"

Ovu vest je za novinsku agenciju Kosovapress saopštio izvor u okviru političkog subjekta "Srpska".

"Odluka će biti objavljena u narednim danima, kao i to zašto je došlo do ovakve odluke koja ima veze sa dizajniranjem voza, kome je zabranjen ulazak u Republiku Kosovo," rekao je izvor.

Aleksandar Vučić je 15. januara, dan nakon skandala sa vozom, osim odluke koju je doneo zajedno sa drugima (samim Đurićem i ministrima) da zaustavi voz - doneo odluku i da smeni Marka Đurića sa svih državnih funkcija.

Vučiću je, zaustavljanjem voza - naneta šteta, a kako je sam rekao, "u pogledu dizajna voza, informisan je od strane medija, na dan kada su svi saznali".

"Premijer Srbije je rekao da ima dovoljno poverenja u Đurića, iako to nije bio prvi put da je bio žrtva Đurićeve izdaje," kažu izvori KosovaPress-a, u okviru subjekta "Srpske".

Đurić je sam odlučio da da prednost Srbima u Gračanici i Štrpcu, i da ih stavi ispred severnih opština, što je iznerviralo Vučića. On je dobio upozorenje od svog šefa i to je dovelo do eskalacije odnosa između njegovih članova u subjektu "Srpska".

Smatra se i saopšteno je da je "Srpska" podeljena i da je jedna od nedavnih odluka da se smeni i šef poslaničke grupe u Skupštini Kosova, Slavko Simić.

S druge strane, odlukom Vlade Srbije, koja je objavljena ranije ove godine u Službenom glasniku Vlade, Đurić je imenovan za vršioca dužnosti šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju, i to na samo tri meseca. Imajući to u vidu i s obzirom na činjenicu da je prepoznat kao rusofil - učenik Tomislava Nikolića, Đurić je ignorisao Vučića i u vezi sa vozom, ne obaveštavajući ga ni o procedurama, ni o detaljima.

Izvori Kosovapress-a kažu - dalja polarizacija odnosa Zapad-Rusija primetna je i u Vladi u Beogradu. Voz koji je isprovocirao Kosovo kompletno je bio ideja Ruske federacije, koja ostvaruje svoje interese kroz pro-ruske eksponente u Beogradu, među kojima su najistaknutiji Tomislav Nikolić i Marko Đurić.

Među ranijim problemima između Vučića i Đurića bila je i činjenica da je srpski premijer shvatio da je Đurić korumpiran od strane Srba u Štrpcu - tačnije od strane gradonačelnika opštine - Bratislava Nikolića - od kojeg je Đurić dobio na poklon stan, u iznosu od 200.000 evra. Ovaj novac Bratislav Nikolić, rečeno je, obezbedio je od uzimanja mita koji građani moraju neprestano da plaćaju u slučaju da žele da dobiju građevinsku dozvolu u ovoj opštini. Iznosi, koje preduzimači i stanovnici moraju da plate gradonačelniku za građevinske dozvole, kreću se od 5.000 do 15.000 evra. Inače, Marko Đurić je potomak Nikole Pašića, odnosno, njegov unuk.

Izvor: (kossev)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš