Dušan Janjić: Očekujem predstavnike Srpske liste na ceremoniji kod Tačija

Priština, Beograd - Hašim Tači položio je zakletvu u parlamentu Kosova čime je otpočeo petogodišnji mandat kao novi kosovski predsednik. Polaganje zakletve bojktovala je opozicija, a zabeleženo je i nekoliko manjih incidenata. Kako su preneli elektronski mediji, nekoliko momaka, pristalica opozicije, praćkama je gađalo zgradu skupštine i polomilo prozore, pa je policija reagovala i udaljila ih sa lica mesta.

Dušan Janjić: Očekujem predstavnike Srpske liste na ceremoniji kod Tačija

Tači, bivši premijer Kosova i šef diplomatije, zakleo se da će "sve svoje snage posvetiti očuvanju kosovske nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i obezbeđenju ljudskih i građanskih sloboda i prava, poštovanju i zaštiti Ustava i zakona, očuvanju mira i dobrobiti svih građana". Naslednik Atifete Jahjage na predsedničkoj funkciji izabran je u februaru, u trećoj rundi glasanja parlamenta.

Ceremonija inauguracije predsednika održava se u petak u 11 sati na trgu Skendeberg u Prištini. Kako je Danas prvi izvestio, svečanosti će prisustvovati 56 državnih delegacija, kao i predstavnici svih zemalja regiona, osim Srbije i BiH. Između ostalog, u Prištinu dolaze hrvatska predsednika Kolinda Grabar Kitarović, šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić, te predsednik i premijer Albanije, Bujar Nišani i Edi Rama. Planirano je da ceremonija, koja se prvi put organizuje na Kosovu traje oko 50 minuta, uz prisustvo gotovo 1.200 gostiju. Kako su za naš list nezvanično rekli diplomatski izvori u Prištini "dolaze predstavnici zemalja od Kanade i Kostarike, do Gane i Norveške", među kojima je i zvaničnik Stejt departmenta Hojt Ji. Policija Kosova saopštila je da su preduzete sve mere za očuvanje javnog reda i mira tokom ceremonije.

Dušan Janjić, predsednik Aktivne Srbije, kaže za Danas da je "normalno" prihvatio poziv da lično prisustvuje inauguraciji jer se njegova partija priprema za parlamentarne izbore na Kosovu.

- Aktivna Srbija je snažna na Kosovu i mi ćemo na izborima učestvovati kao lista Srba, a spremni smo, takođe, da budemo most u regionu. Istovremeno, listu Srpska vidimo kao partnera u budućnosti i nadamo se da će i njihovi predstavnici prisustvovati inauguraciji kosovskog predsednika jer oni nisu sprečili njegov izbor na funkciju, a participiraju i u vlasti u Prištini. Srpska lista je pritisnuta zvaničnim Beogradom gde postoji nedoslednost između državne i partijske politike, pa su njeni predstavnici zato saopštili da će neposredno uoči ceremonije na trgu u Prištini odlučiti da li će tome prisustvovati, komentariše on.

Janjić konstatuje da stranke poput SNS i SPS u državnoj politici ne pristaju na bilo kakav simbol kosovske državnosti, dok njihovi predstavnici na Kosovu učestvuju u vlasti u Prištini, što znači nesklad između državne i partijske politike. "Razumem što u Prištinu neće doći Nikolić i Vučić, kao ni bilo koji drugi predstavnik Vlade u Beogradu, ali očekujem prisustvo predstavnika Srpske liste i bilo bi dobro da oni dođu na inauguraciju", zaključuje sagovornik Danasa.

Komentarišući najavljeni dolazak predstavnika različitih država, pre svega hrvatske predsednice na današnju ceremoniju, predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović za Danas navodi da je "potpuno jasno da će se pojaviti maltene svi koji su priznali Kosovo".

- U kontekstu opštih odnosa u regionu Srbija je osetljiva na dolazak zvaničnika iz susednih država, ali ne može se zasebno komentarisati prisustvo Kolinde Grabar Kitarović jer dolaze i ostali koji su priznali Kosovo. Dakle, ne možemo pribeći izolacionizmu, smatra naša sagovornica.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš