"Bez razgraničenja sa Crnom Gorom, nema liberalizacije viza"

Ni sledeće nedelje na dnevnom redu Parlamenta Kosova neće se naći ratifikacija sporazuma o demarkcaija granice sa Crnom Gorom, međutim premijer Kosova Isa Mustafa je najavio da će u narednom preriodu biti ispunjen i poslednji uslov za viznu liberazciju odnosno rativikovanje sporazuma o demakaciji.

"Bez razgraničenja sa Crnom Gorom, nema liberalizacije viza"

Premijer Kosova Isa Mustafa otkrio je deo razgovora sa zvaničnicima Evropske unije u Briselu, navodeći da je uslov liberlizacije viznog režima ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

”Predložio sam Evropskoj uniji da prevaziđe uslov za viznu liberalizaciju, kako bi se sporazum ratifikao u pogodnijem trenutku, ali odgovor je bio izričit da bez ratifikacije nema liberalizacije viznog režima", napisao je Mustafa na Fejsbuku, a prenosi Kljan Kosova. Međutim on nije naveo datum kada će se o ovom pitanju raspravljati u Skupštini Kosova.

Analitičar Azem Vlasi smatra da bez obzira na stav opozicije u kosovskom parlamentu, vladajuća koalicija bi morala da nađe rešenje za ratifikaciju ovog sporauzuma, uz podršku poslanika iz manjiskih zajednica.

“Ako nema dovoljno glasova, onda se mora nastaviti sa političkim delovanjem. Mora se nastaviti sa razgovorima, ali samo ako pristane crnogorska strana na dodatne korkecije. Opozicija može da pravi probleme kao i ranije, ali to od nje ne zavisi, već da li vladajuća koalicija zajedno sa manjinama ima dovoljno glasova”, tvrdi Vlasi.

S druge strane bivša poslanica i predsednica NVO Evropski pokreta Srba RadaTrajković, smatra da srpski poslanici ne bi trebali svojim glasovima da podrže sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, jer bi to značilo priznavanje kosovske nezavisnosti.

"To je najmanje što mogu da urade da budu uzdržani. Ja ne razumem smisao glasanja za bilo koji normative koji je projekat ove dve partije, ja bih prosto napustila tu koaliciju  i tražila bih nove, kako bi mogla da zaštitim interese onih koje predstavljam, jer ispada  da su u parlamentu samo da bi legsalizovali ono što hoće albanska strana", dodaje Trajkovićeva.

U avgustu prošle godine razgraničenje je potpisano u Beču pred zvaničnicima EU i Austrije, nakon čega su ga potvrdile Vlade Kosova i Crne Gore i prosledile parlamentima. Kosovska opozicija  traži poništenje sporazuma, tvrdeći da su načinjeni na štetu Kosova, zbog čega blokira rad parlamenta, a lideri opozicije organizuju i proteste po kosovskim gradovima.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš