Održan prvi sastanak odbora za sprovođenje SSP-a

Danas je u Prištini održan prvi sastanak Skupštinskog odbora za srpovodjenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju a u radu su učestvovali poslanici Evropskog parlamenta.

Održan prvi sastanak odbora za sprovođenje SSP-a

Delegaciju poslanika evropskog parlamenta predvodio je Tonino Pikolo a ujedno je i predsedavao ovim odborom koji je zasedao u skupštinskoj Sali.

,,Uloga svakog parlamenta je da kritikuje, da glasno da do znanja i da u skupštini iznese šta to brine građane. Vi ocenjujete rad vlade. SSP je korak koji ohrabruje a i vizna liberalitacija je bitna stvar, ali to ne treba preterano da se slavi, jer mora još uvek da se radi na problemima“, rekao je Tonino Pikolo.

Predsednik Skupštine Kosova kaže da je ovaj sastanak istorijski.

,,Po prvi put se ovako nešto dešava u ovoj zgradi i ovo je prvi i najvažniji korak između kosovskih i institucija Evropske unije. Bez obzira na političke razlike koje postoje između vladajućih i opozicionih stranaka mi smo posvećeni i spremni da ispunimo sve obaveze na putu ka EU“, naglasio je Kadri Veselji, predsednik Skupštine Kosova.

,,Nama je potrebno da uložimo mnogo snage kako bi ostvarili proevropske ciljeve" istakao je premijer Kosova.

,,Mi imamo poseban program za stvaranja zajedničkog tržista između Kosova i EU i isto tako govorimo o reformama koje se tiču slobodnog kretanja ljudi i robe. Bezvizni režim će nam omogućiti slobodno kretanje što će dovesti do bolje poslovne saradnje, to od velikog značaja za nas“, poručio je Isa Mustafa, premijer Kosova.

Poslanicima su se obratili i Samuel Žbogar iz kancelarije Evropske unije na Kosovu i poslanica u Parlamentu EU Urlike Lunaček.

,,Zajednicki parlamentarni komitet je vitalni deo ovog procesa. SSP omogućava Kosovu da se pridruži ostatku regiona. Ovo je oruđe na tom putu, a pravi posao tek sada počinje. Ovo je prilika da se stvore bolji uslovi za investicije“, rekao je poslanicima Samuel Žbogar.

,,Jako mi je drago što su ovde predstavnici svih paralemntarnih grupa i nadam se da ćete svi nastaviti da radite u skupštini. To sam rekla opozicionim poslanicima. Mi smo birani od strane naroda i to je najvažnija stvar“, poručila je Lunačekova.

Na sastanku su učestvovali predstavnici svih političkih partija a među njima i predstavnici opozicije. Od poslanika iz Srpske liste u sali je boravio Nenad Rašić koji će biti član ovog odbora.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš