Srbija više ne registruje automobile sa nelegalnim tablicama na Kosovu?

U centrima za tehničke preglede motornih vozila na Kosovu sa srpskim vlasnicima, koji rade po srpskom sistemu, više ne obavljaju usluge vezane za nastavak ili nove registracije vozila sa nelegalnim registarskim tablicama koje sadrže akronime gradova Kosova kao što su KM, GL, PR, itd.

Srbija više ne registruje automobile sa nelegalnim tablicama na Kosovu?

RTKlive je postavio pitanje u jednom centru za tehnički pregled u Štrpcu, kod srpskog vlasnika, državljanina Kosova, da li je moguće nastaviti registraciju vozila sa GL tablicama.

Predstavljajući se kao državljanin Kosova srpske nacionalnosti, RTKlive je postavio pitanje da li se registracija vozila može obaviti sutra, uz tvrdnju da je isto vozilo izvršilo tehnički pregled u istom centru pre godinu dana.

"Ne možete", rekao je. Na pitanje od kada ne može da se registruje sa GL tablicama, kratko je odgovorio. „Od skoro to više ne radimo“, kratko je odgovrio vlasnik ne navodeći više detalja (RTKlive poseduje kontakt ovog Centra za tehnički pregled motornih vozila).

Stranka koja predstavlja srpsku manjinu na Kosovu, koja tvrdi da je ovo pitanje već okončano, takođe je saopštila da na Kosovu sada nije moguće nastaviti ili registrovati automobile nelegalnih registarskih oznaka.

Kako je saopštila Partija kosovskih Srba (PKS), o ovoj temi bilo je reči na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u ponedeljak u Briselu, uz posredovanje visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, Žozepa Borela.

PKS je dodao da se predsednik Srbije sam odrekao ovih registarskih oznaka, odnosno, ukinuo srpske registarske oznake za gradove na Kosovu.

Iz ove političke partije tvrde da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prekršio Ustav Srbije i bez odluke Vlade i Skupštine Srbije ukinuo izdavanje srpskih tablica sa akronimima gradova Kosova poput KM , PR, GL itd.

"Svi koji su imali i najmanju nadu da je borba Beograda za naša prava i budućnost bila iskrena, treba da znaju da su prevareni”, jer su kako se ističe u saopštenju “od juče 22.11.2022.godine, tehnički pregledi na Kosovu, obavešteni od strane MUP-a Republike Srbije, da suspenduju svako novo izdavanje i produžetak saobraćanih dozvola za tablice (KM,PR,PZ,GL,UR,PE)".

"Ovaj poslednji potez i samovolja jednog čoveka, uništio je svaku mogućnost za dalju borbu na očuvanju srpskih registarskih tablica i nema jasnijeg signala da je izdaja razlog ove režirane drame i predratne histerije koju državni mediji pothranjuju od maja meseca 2022. godine”, navodi se u saopštenju Partije kosovskih Srba, prenosi RTKlive.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je u ponedeljak da je Srbija odustala od izdavanja ovih tablica nakon skoro osam sati sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, uz posredovanje visokog predstavnika EU Žozepa Borela.

Borel je naveo da je podneo predlog za rešenje pitanja registarskih tablica koji je prihvatio predsednik Aleksandar Vučić, ali ne i premijer Aljbin Kurti.

„Prvo, očekujem da Kosovo odmah obustavi dalje radnje za preregistraciju automobila na severu Kosova... Srbija da prestane da izdaje automobilske tablice sa oznakama gradova Kosova, uključujući i one sa oznakom KM", rekao je Borel.

U međuvremenu, predsednik Srbije ekao je da je srpska strana pristala na Borelov zahtev.

Premijer Kosova, Aljbin Kurti rekao medijima u Briselu da je "predlog neprihvatljiv bez da ga prati opredeljenje za konačni sporazum za normalizaciju odnosa dve zemlje".

U međuvremenu, večeras se u Briselu nastavljaju razgovori Kosova i Srbije, uz posredovanje EU. Ovaj sastanak održavaju glavni pregovarač Kosova, zamenik premijera Besnik Bisljimi i šef Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković, uz posredovanje specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš