Stano: Disciplinski postupak nije deo Briselskog sporazuma

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je potvrdio da su briselske institucije primile k znanju odluku Sudskog saveta Kosova o privremenoj suspenziji predsednice Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljane Stevanović, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Stano: Disciplinski postupak nije deo Briselskog sporazuma

U pisanom odgovoru dostavljenom medijima, Stano je naglasio da je pravosudno osoblje kosovskih Srba integrisano u pravni sistem Kosova 2017. godine kao rezultat sporazuma koji je postignut u okviru dijaloga.

"Disciplinski postupak nije deo sporazuma. EU veruje da će nadležni organi poštovati odgovarajući proces i procedure u vezi s postupanjem u takvim disciplinskim slučajevima. Istovremeno, očekujemo da će svo osoblje kosovskog pravnog sistema delovati u skladu sa relevantnim kosovskim pravilima i propisima", naveo je Stano.

On je dodao da EU očekuje od nadležnih organa Kosova, ali i Srbije da poštuju sve odredbe ovog sporazuma.

Prema rečima portparola EU, ova integracija je omogućila zajednici kosovskih Srba pristup kosovskom pravosudnom sistemu i pravnim uslugama na Kosovu.

Iz EU poručuju, kako Kosovu tako i Srbiji, da se uzdrže od bilo kakve retorike ili akcija koja bi mogle da dovedu do tenzija.

"Očekujemo da se obe strane ponašaju odgovorno i da doprinesu atmosferi koja pogoduje normalizaciji njihovih odnosa", navodi se u odgovoru koji je potpisao portparol EU, Peter Stano.

Sudski savet Kosova je 24 marta suspendovao predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljanu Stevanović zbog učešća na skupu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz obrazloženje da  njeno učešće na tom skupu narušava integritet i profesionalizam sudije.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš