Uzair Hamza: Decentralizacija je jedino rješenje za opstanak manjinaja na Kosovu

Uzair Hamza: Decentralizacija je jedino rješenje za opstanak manjinaja na Kosovu

Gorapress: Na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima vi ste kandidat ispred Koalicije Vakat

Uzair Hamza: Da i jako sam ponosan zbog toga. Žao mi je što se ovi izbori organizuju u ovakvim okolnostima zbog pandemije Covid 19, pa je to još jedna otežavajuća okolnost da se građani upoznaju sa  našim programom. Manjak medijskog prostora je takođe  jako važan faktor, što naši građani nemaju dovoljno informacija o pretendentima za najviše mjesto u zakonodavnoj vlasti. Žao mi je što narod glasa po inerciji, što je lokalizam u manjim sredinama ključni faktor u odabiru kandidata. No ovo je nažalost kosovska realnost i ja se nadam da će ubrzo doći vjeme  kada će se kandidati birati po nekim mnogo realnijim kriterijumima.

Gorapress: Da li vidite vas ili vašu koaliciju u budućoj Vladi Kosova?

Uzair Hamza: Što se tiče Koalicije Vakat, ja očekujem da  budemo  zastupljeni u Skupštini Kosova s dva poslanika i naravno da ćemo kao najjači politički subjekt u bošnjačkoj zajednici biti i deo buduće Vlade Kosova. Ko god bio premijer imaće obavezu da ispoštuje volju naroda, jednako kao što će i budući premijer biti izabran zbog toga što je to bila volja naroda. Kada je u pitanju koalicija Vakat moram da naglasim da većinska zajednica imama dodatnu obavezu prema Koaliciji Vakat, zbog historijskih okolnosti. Koalicija vakat je sa svoja tri zastupnika 2008. godine bila potpisnik deklaracije o nezavisnosti Kosova. A znamo da je tada  jedan deo manjina, koji se danas gura da bude deo zakonodavne vlasti bojkotovao institucije Kosova. Pa je ta multietničnost u tom periodu  preko potrebna  za UNMIK administraciju  ostvarivana preko Koalicije Vakat. Ovo su historijske činjenice koje nasmije zaboraviti albanski narod.

Gorapress: Koji su ključni problemi s kojim se suočavaju manjine na Kosovu?

Uzair Hamza: Naravno da problema ima mnogo, i ja lično smatram da je jedan od glavnih problema velika nezaposlenost. Naravno mnogi će reći da istu sudbinu djelimo sa većinskim narodom i da je to globalni problem kosovskog društva. Ja lično na ovaj problem gledam drugačije  i smatram da je krajnje vrijeme da se buduća kosovska vlada ozbiljno  pozabavi ovim pitanjem.

Usprkos tome što nam Ustav Kosova garantuje procentualnu zastupljenost u svim javnim institucijama, situacija na terenu nije takva. Zakonom o javnim poduzećima koji je donet na brzinu i koji nije prošao kroz komisiju za prava i interese zajednice nije nam garantovno mjesto u upravnim odborima, kao što nam je prethodni zakon u periodu UNMIK-a to osiguravao. Dakle izgubili smo stečeno parvo, a niko od naših predstavnika Skupštini nije govorio o ovom veoma važnom pitanju. Niko nije podigao glas što na čelu javnih poduzeća manjine ne mogu biti. Jer dobro znamo kave su šanse da to pravo ostvare sami na konkursu.

S obzirom na to da sam kandidat i pretendent na poslaničko mjesto, smatram da bi svojim aktivnostima umnogome doprineo da se animiraju biznismeni i određene korporacije iz Turske koji bi uz pomoć Vlade kosova dobijali povoljne beneficije da grade mala poduzeća u sredinama u kojima žive manjine, Ovdje pre svega mislim na Opštinu Dragaš, regiju Župa kao i Pećko - Istočkom  kraju,  gdje uglavnom žive Bošnjaci.

Radim dvadeset godina u  lokalnoj samoupravi i isto toliko dugo se bavim politikom ali mislim da je do sada bilo malo aktivnosti po ovom pitanju, a ovo pitanje smatram  krucijalnim za opstanak našeg naroda na Kosovu. Takođe veoma je važno da naglasim da će se pitanje zapošljavanja  umnogome poboljšati, govorim o manjima nakon procesa decentralizacije, i ja se nadam da će dobar deo naših građana koji je svih ovih godina uspeo da stekne kapital na zapadu da će biti spreman da ga uloži u naše buduće decentralizovane Opštine. Vrlo važno je  i insistirati na usvajanje zakona o zdrastvenoj i socijalnoj zaštiti, dgje bi se osigurali i dečji dodatci. Nažalost Kosovo je jedina država u regionu koja nema regulisano pitanje dečjih dodataka.

Gorapress: Često se potencira pitanje obrazovanja kao jedna od ključnih problema. Šta vi mislite o tome?

Uzair Hamza: Naravno da je obrazovanje stub svakog društva. Moramo biti svjesni činjenice  da se samo obrazovana zajednica može zaštiti od diskriminacije, koja je na ovim balkanskim prostorima veoma izražena, bez obzira s koje strane ona dolazila. Takođe  smatram da je krajnje vjeme da se Bošnjaci dogovore oko ključnih nacionalnih interesa. Ovdje pre svega mislim na pitanje decentralizacije i pitanje obrazovanja. Mi moramo napraviti strategiju kada je u pitanju obrazovanje i ozbiljnu analizu o potrebnim kadrovima. Moramo prestati da proizvodimo suficitarne kadrove. Nama su potrebni i pravnici i ekonomisti i doktori I elektro inženjeri. Dakle moramo tražiti način da imamo mogućnosti da se naša djeca obrazuju u skladu sa potrebama zajednice.

Moramo prestati sa praksom „Resavske škole“. Potrebno je izvršiti reformu planova i programa u srednjoj školi, koji su svih ovih godina prepisivani, i poraditi ozbiljnije  na obezbeđivanju udžbenika.

Vlada Kosova ima i te kakvu odgovornost za ovakvo stanje u obrazovanju.Ona je odgovorna što nemamo udžbenike, a neophodne su i zakonske izmjene i zakonske garancije za obavezno obrazovanje. . Dakle moramo tražiti da kada su u pitanju manjine da se primjeni princip pozitivne diskriminacije i da se donese zakon koji će omogućiti da se kvota za formiranje odjeljenja smanji na jedan učenik jedan učitelj i to je jedino rješenje koje će obezbjediti   da se spreči bilo koji vid asimilacije .To rade razvijene zemlje kako bi svim zajednicama obezbjedi  školovanje na svom jeziku..

Mora se izvršiti ozbiljan politički pritisak na buduću Vladu Kosova da se ovo pitanje riješi u korist naše zajednice. Ko ovo ne vidi taj ne trebao da se bavi politikom.

Gorapress: U posljednjem periodu se sve manje govori o decentralizaciji, zašto?

Uzair Hamza: Mislim da je pitanje decentralizacije zadnjih godina dosta zloupotrebljavano najčešće od novih, ili tek formiranih političkih subjekata, koji su se na jedan veoma neodgovoran način poigravali sa osjećanjima građana. Njihova obećanja su bila u većini slučajeva veoma nerealna i populistička, naročito pred izbore. Kao što i sami znate da osnov za decentralizaciju nalazimo  u Ahtisaarijevom dokumentu, kao i Ustavu Kosova, a ne u nekakvom briselskom sporazumu ili zajednici srpskih opština.

Svima je poznato da u Ahtisaarijevom dokumentu stoji da će Vlada započeti razgovore sa ostalim zajednicama nakon formiranja šest srpskih opština. Srpske opštine su formirane, a Valada Kosova nikako da započne pregovore sa “ostalima”, što u principu daje prostor svima da manipulišu ovim veoma važnim pitanjem za opstanak Bošnjaka i Goranaca na Kosovu.

Dakle naš je zadatak da se u narednom periodu obezbjedi  podrška u parlamentu Kosova, kao i  od predstavnika velikih država koji su prisutni na Kosovu, i na taj način natjeramo Vladu Kosova da proces decentralizacije reši u najkraćem mogućem roku u paketu sa ostalim sredinama koji se trebaju decentralizirati.

Poznata je činjenica  da novoformirane srpske Opštine nijesu prošli kroz proceduru davanja zelenog svijetla od strane Skupštine Kosova, i po skraćenoj proceduri, to pravilo ćemo tražiti da važi i za nas „ ostale“ jer tako stoji u Ahtisarujevom dokumentu koji u poređenju sa Ustavom Kosova ima veću pravnu snagu. U suprotnom smatrajmo  to  diskriminacijom u odnosu na srpsku zajednicu. I Kosovska vlada i  međunarodna zajednica svjesni su činjenice da i mnogo razvijenije zemlje u okruženju  imaju mnogo više lokalnih samouprava od Kosova, koje ima realnu potrebu za decentralizacijom da bi normalno funkcionisalo . I većinski narod to mora tumačiti tako, a ne kao neku nacionalnu podjelu. Nama su Opštine potrebne da bi u ovim uslovima i s ovakvom zakonskom legistaltivom ostali na Kosovu i stvarali bolje uslove za svoje građane.

 Takođe važna stvar kada je u pitanju decentralizacija je nacionalno jedinstvo kojem težimo svih ovih godina, jer smo svjesni  činjenice da posvađani i podeljeni ne možemo doći do cilja. Naš narod Gori je dugo bio zloupotrebljavan od strane neodgovornih pojedinaca koji vode paralelne structure, koji su mislili da sukobom sa nama pravdaju primanja iz Srbije, što je zaista bilo bespotrebno, jer niko to   nije tražio od njih, već su oni najčešće pretnjama u ime Srbije pravili od njih obične poslušnike. No hvala Allau, stvari se polako menjaju i sve je manje onih koji im vjeruju.

Gorapress: Da li vi zastupate u Opštini Dragaš sve građane ili samo Bošnjake?

Uzair Hamza: Demokratska stranka Vatan sa sjedištem u Dragašu, koja je članica Koalicije Vakat  je jedina politička opcija koja u svom programu zastupa  sve zajednice koje prihvaćaju program i statut stranke.

Dakle sve ostale političke stranke sa Goranskim predznakom u svom programu zastupaju samo interese Goranaca, dok Demokratska stranka Vatan zastupa interese Bošnjaka i onih koji se izjašnjavaju kao Goranci. Tako piše u programu Demokratske stranke Vatan i to je istina, sve ostalo je politikanstvo koje ide na ruku onima koji žele podele i nejednistvo u Gori. Naravno da je politika vođena devedesetih godina prošlog veka ostavila duboke tragove na narod u Gori da i danas nažalost postoje snage koje i dalje  nastoje da ožive tu politiku koja je bila poguba za naš narod.

Naš  cilj je  da i Goranska zajednica bude potpuno integrisana u Kosovsko društvo kao što je Bošnjakla zajednica. Mi smo svih ovih godina zastupali interese Bošnjaka i Goranaca i svih onih koji smatraju da je Kosovo njihova država, kao  i onih koji svoja prava žele da ostvaruju kroz kosovske institucije. To smo radili svih ovih godina, to ćemo i nastaviti raditi, sve sa ciljem kako bi osigurali što bolje uslove  našim građanima.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš