Baldži: Udžbenici... u januaru?

Prvo polugodište je na samom kraju, a u nastavi na bosanskom jeziku još uvijek nema isporučenih knjiga. Očekuje se da će ih biti početkom drugog polugodišta.

Baldži: Udžbenici... u januaru?

Na osnovu kalendara Ministarstva Obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova zimski raspust počinje 21. decembra.

Učenici i nastavni kadar nastave na bosasnkom jeziku prvo polugodište je provelo u isčekivanju dopremanja obećanih udžbenika iz Bosne i Hercegovine, za koje je Vlada Kosova izdvojila novčana sredstva. I ako je iz Ministartva obrazovanja bilo nagoveštaja da će se udžbenici raspodijeliti u školama još sredinom septembra mjeseca, to se još uvijek nije desilo. Šta više, proces dopremanja udžbenika je i dalje u toku. Razlog kašnjenja, prema predstavnicima ministartva, su zakonske procedure koje se moraju ispoštovati, jer je u pitanju nabavka udžbenika iz druge zemlje.

Zamjenik ministra obrazovanja, Usmen Baldži je u izjavi za Radio Kosova 2, program na bosanskom jeziku, navodi da je proces vrednovanja udžbenika završen i da će se nakon procesa dopremanja, koji je u toku, udžbenici početkom drugog polugodišta podijeliti učenicima.

“Pošto su se morale ispoštovati sve zakonske procedure, ceo proces je usporen. Ali mogu reći da su udžbenici u procesu dopreme iz Bosne i Hercegovine, jer smo konačno završili i vrednovanje.Dobili smo saglasnost svih institucija na Kosovu o nabavci tih udžbenika, pa će preko izdavačke kuće “Libri Shkollor” koja je odabrana za dopremanje i koja ima Memorandum o suradnji sa izdavačkom kućom “Vrijeme” iz Zenice, udžbenici biti dopremljeni na Kosovo. Ali naglašavam, u pitanju je samo jedan deo knjiga za srednje škole jer se za 50 hiljada eura, koliko je Vlada izdvojila, ne mogu dobaviti sve knjige. Mi smo na osnovu informacija sa terena prikupili podatke o ukupnom broju udžbenika koji nedostaju i ovom prilikom apelujem na međunardnu zajednicu, na lokalne ili međunarodne donatore i sve one koji žele da pomognu nastavu na bosanskom jeziku da nam se obrate ili da od nas zatraže spisak udžbenika kako bi smo mogli da ih kupimo u Bosni i Heregovini”, kazao je Baldži.

Govoreći o udžbenicima za osnovno obrazovanje, Baldži je istakao da je nedavno iz štampe izašao jedan broj udžbenika koji će uskoro biti podijeljen a čime se zaokružuje priča o štampanju udžbenika za osnovne škole.

“Iz štampe su izašli udžbenici: Nastavni  listovi 1,2,3,  Muzičko obrazovanje za 6.razred i Čitanka za 10. razred, autora rehmetli Alije Džogovića. Ostaju nam samo Nastavni listovi za matematiku i bosanski jezik od 5 do 9 razreda. Time zaokružujemo izradu udžbenika za osnovno obrazovanje”, zaključio je zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži.

Podsjetimo, Skupština Kosova je sredinom jula podržala amandman bošnajčkih poslanika iz koalicije Vakat na Zakon o izmjeni i dopuni zakona o budžetu koji predviđa izdvajanje 50,000 eura za udžbenike srednjoškolske nastave na bosanskom jeziku na Kosovu.

Izvor: (Meliha Murić / Radio Kosovo 2)

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš