U Dragašu održana likovna kolonija mladih talenata

– U prostorijama hotela Meka održana je likovna kolonija mladih talenata za likovno stvaralaštvo. Učesnici kolonije bili su učenici srednjih škola, talenti za slikanje, crtanje i uopšte likovnu umjetnost. Svaki od učenika radio je po dvije slike, bilo da se radi o grafitnoj, uljanoj ili nekoj drugoj tehnici.

Ovaj redak događaj na ovim prostorima organizovala je BZK PREPOROD. Cilj ovog projekta je prije svega davanje prostora mladima da sebe definišu u željenom pravcu, da se međusobno upoznaju i druže. Ovo je multietnička kolonija, pa su stoga učesnici iz svih zajednica, bošnjačke, goranske i albanske zajednice iz Gore i Opolja, ali i iz Prizrena.

„Imali smo projekat za koloniju ozbiljnijih razmjera, nazvan „Mini Balkan 2020“, ali je zbog okolnosti oko pandemije i svih zabrana ili ograničenja kretanja i okupljanja, te nemogućnosti da slikari iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije dođu na Kosovo, ova kolonija odložena do daljnjeg.
Obzirom da je ovo jedan od boljih načina za multietničko druženje i sticanje trajnog prijateljstva, odlučili smo da barem uradimo Likovnu koloniju sa učenicima, talentima za likovnu umjetnost i evo upravo smo realizovali ovu zamisao.
U jednom momentu direktorijat za kulturu omladinu i sport, pokazao je interesovanje za organizovanja ovakvih kulturnih aktivnosti pa su i sami podržali realizaciju istih.
Izuzetno smo zadovoljni svim učesnicima, svi su radili u koordinaciji i u konsultaciji sa profesorom Admirom Jonuzi, koji je bio na raspolaganju svakom učesniku bez obzira iz koje zajednice dolazio.
Svi su potpisali listu učesnika, razmjenili telefone i e-mail adrese, tako da očekujemo nastavak druženja i nakon kolonije. Mi ćemo svakom od učesnika uručiti naknadno urađenu katalog/brošuru u kojoj će biti njihove slike urađene na ovoj koloniji i biografija svih participanata, a ova brošura će biti dostupna i preko direktorijata za Kulturu u Dragašu“, rekao nam je Nuhija Tairovci ispred BZK Preporod u svojstvu organizatora ove kolonije.

Prilikom zatvaranja kolonije, prisustvovali su Adnan Redžeplar, zamjenik u ministarstvu rada i socijalne skrbi, potpredsjednik opštine Dragaš Selami Saiti, direktor obrazovanja Vloran Cenaj, direktor kulture, omladine i sporta Lirim Hajredini, direktor administracije Erol Bajrami i Nedžat Tršnjaku zamjenik direktora kulture, obrazovanja i sporta.

„Draga djeco, drago mi je da je i za vas koji ste skloni likovnoj umjetnosti organizirano nešto gdje se vi možete afirmirati. Kao što vidim raspoloženje i aktivnosti ali i vaš talenat umjeće je na visokom nivou, pa na svima nama ostaje da učestvujemo u doprinošenju da češće imate slične aktivnosti. Pravo je zadovoljstvo vidjeti radove koje ste uradili i od srca zahvaljujem organizatorima i direktorijatu kulture kao pokrovitelju ovih aktivnosti. I ranijih godina, prije rata na Kosovu, bilo je sličnih aktivnosti, ali su i kolonije bile u političke svrhe, ili za političke ciljeve“, kazao je Adnan Redžeplar.

Profesor likovne umjestnosti u Prizrenu Admir Jonuzi, zahvalio se Preporodu na organizaciji ove kolonije i na pozivu.

„Zahvaljujem se BZK Preporod za organizaciju likovne kolonije, ali se jednako tako zahvaljujem što smo baš mi, ja i učenici iz Prizrena pozvani kao učesnici. Od predstavnika na lokalnom nivou, ali predstavnika vlade, ali i od raznih donatora tražim da malo više ulažu i u kulturu i aktivnosti slične ovoj. Ako za jednu svadbu možemo potrošiti hiljadama eura, valjda se može neko talentovano dijete isstipendirati da postane gotov umjetnik. Izuzetno smo zadovoljni i prijemom i pripremom kolonije. Zaista mi je čast da sam bio prisutan i na neki način učesnik“, kazao je Admir Jonuzi.

Djecu iz Opolja su vodili profesor Šehadin Mejzini i profesorica Abide Bojadžiju. Obadva profesora, ali i profesorica su uradili po jednu sliku tu zajedno sa učenicima.

Na bazi zadovoljstva prisutnih, iako nije bilo mnogo pozvanih zbog mjera zaštite od koronavirusa, moglo bi se zaključiti da je ovo nešto što djeluje primamljivim za sve i za očekivati je da će ovaj vid kulturnog druženja zaživjeti u našoj opštini.

Nadamo se da će u narednom periodu biti više ovakvih događaja s obzirom da ih dugo nije bilo na ovim prostorima.

Izvor: (radiogora.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš