U Brodu medvjed uništio 30 košnica sa pčelama

Na pčelinjaku Sedije Harunija iz sela Brod, Opština Dragaš medvjed je uništio 30 košnica punih pčela. Pčelinjak je uništen u noći 12, na 13 oktobar.

„Probudila me velika buka. Čula se lomljava i preturanje, kaže  za gorapress, Sejdija Haruni i nastavlja. Buka je dolazila iz pravca  pčelinjaka koji se nalazi tik pored kuće u kojoj živim s porodicom. Ustao sam i pogledao kroz prozor, prema pčelinjaku. Jasno se video medvjed  i dva mala mečeta , kako preturaju košnice. Na trenutak sam zastao, bio sam šokiran prizorom. Veliki sam ljubitelj pčela pa sam bez razmišljanja potrčao prema pčelinjaku. Vikao sam veoma glasno kako bi istjerao medvjeda. Galama ga je uplašila I on  je polako u pratnji dva mala mečeta  napustio pčelinjak.
Pozvao sam braću I zajedno smo pregledali pčelinjak. Prizor je bio žalostan.   Košnice sa ramovima i pčelama razbacane su unaokolo, svuda tragovi od medvjeda i izmet, a na pčelinjaku uzbuna u preostalim pčelinjim društvima“, kazao je  je Sejdija Haruni.
Sejdija  se obratio Opštinskoj komisiji za procjenu štete i Lovačkoj organizaciji za naknadu štete na pčelinjaku, jer je medvjed zakonom zaštićena životinja.
U posljednje vrijeme u mnogim selima se događaju slični napadi na pčelinjake. Sve je veći broj ljudi koji prijavljuje da su  u  blizini sela vidjeli medvjeda. Mještani Gore ovo objašnjavaju činjenicom da je nakon izgradnje centrala na rijekama u Gori, kao i požara na Koritniku  došlo do promjene staništa pojedinih životinja, pa je to razlog što se pojedine životinje u poslednje vrijeme mogu sresti u blizini sela i na mjestima gde nikad ranije nije bilo životinja, Gotovo svake noći neko sretne krdo divljih svinja koje se kreću na mestima gde raniji nikad nisu prolazili.

Izvor: (gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš