Table nacionalnog parka “ Šar” s obavještenjima koje su postavljeni u Gori, zbog ne poštivanja zakona o upotrebi jezika biće promijenjene

Nacionalni park „ Šar“ je prije nekoliko dana u Gorskom djelu Opštine Dragaš postavio table na kojima su ispisane informacije o rijetkim vrstama flore i faune u djelu nacionalnog parka „ Šar“ samo na albanskom i engleskom jeziku.

Table nacionalnog parka “ Šar” s obavještenjima koje su postavljeni u Gori, zbog ne poštivanja zakona o upotrebi jezika biće promijenjene

Nakon veoma savjesne reakcije od strane odbornika u SO Dragaš, ispred Koalicije Vakat, Velida Hadžisina na  društvenim mrežama, kao i drugih građana koji su uočili diskriminaciju koja se odnosi na ravnopravnu upotrebu jezika, reagovale su i nadležne institucije u Opštini Dragaš.
Zamjenik gradonačelnika za zajednice je zajedno sa koordinatorom za prava zajednice Uzairom Hamza, uspostavio kontakt s nadležnima iz nacionalnog parka „ Šar“ pa  je zbog nastale situacije oko pandemije održan telefonski sastanak, gdje je bilo riječi o propustu koji  je napravljen prilikom postavljanja oglasnih tabli.
Nadležni iz nacionalnog parka „ Šar“ izvinuli su sve svim građanima zbog nastalog propusta i pojasnili da je problem napravila firma koja je radila table, te dali obećanje da će table biti zamjenjenje i postavljenje nove na kojima će biti i obavještenje na bosanskom jeziku.
„Mi smo danas zajedno sa Uzairom uspostavili kontakt s nadležnima iz nacionalnog parka „ Šar“ i zatražili da se promjene table na kojima nema obavještenje na bosanskom jeziku. Moja je obaveza za uz podršku prije svega Kancelarije za zajednice i drugih  institucija budem na usluzi građanima, i želim da naglasim da  dok sam ja na ovom mjestu neću dopustiti da moja zajednica bude uskraćena za prava koja su nam garantirana ustavom i zakonom“, istaklo je Šerif Aga, zamjenik gradonačelnika za zajednice. 
„ Želim da se najpre zahvalim odborniku Velidu Hadžisinu koji je prvi reagovao nakn što je uočio  diskriminacije koja se odnosi na ravnopravnu upotrebu jezika i pisma, i da naglasim da je nama zaista potrebna pomoć od  strane savjesnih građana  da nam daju informacije o svim propustima, koje se odnose na diskriminaciju bez obzira o kojoj instituciji se radi,  kakao bi Kancelarija za prava zajednice uz podršku zamjenika gradonačelnika za zajednice, mogla da reaguje. Naša je obaveza i dužnost da gdje kog ima diskriminacije reagujemo i omogućimo svim građanima jednak pristup u svim segmentima kosovskog društva, istakao je Uzair Hamza, koordinator za prava zajednice i integraciju.

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš