Da se ne nikad zaboravi

Restelica: Sedam godina od tragedije

Danas se navršava sedam godina od tragedje koja je zadesila Restelicu, najveće selo u Opštini Dragaš.

Pripovjedaće se generacijama o tom hladnom subotnjem februarskom jutru, kada je Šarplanima iz svojih njedra ispustila strašnu lavinu, koja je noseći sve pred sobom, odnjela deset života.

Većina stradalih je tog jurta spavala, i nijesu ni slutili da je to vječni san iz kojeg će se probuditi tek na ahiretu. Allah  svemogući  je sačuvao samo malu Amseru, što je i potvrda  da je i život i smrt u njegovim rukama.

Danas nakon sedam godina od tragedije, većina onih koji su davali izjave ne žele i da govore o tome. To je i dokaz da su sve njihove izjave, kao  i da je  sva ta emotivna retorika bila obojena političkom pozadinom.

Stiče se utisak da je malo ko od visokih funkcionera  razmišljao  kakao da pomogne. Po svemu sudeći oni su samo u zabrinutim i upalšenim mještanima videli potencijalne glasače.

Tih dana dok je trajala potraga za žrtvama nesreće, Restelicu su posjetili i premijer sa svojim ministrima, a i tadašnja predsjednica Kosova, Atifeta Jahjaga koja je posjetila malu Amseru u prizrenskoj bolnici.  

Od svih tih silnih obećanja od strane najviših predstavnika Vlade, ostale su samo njihove izjave i reči utjehe porodicama nastradalih.

Neposredno nakon nesreće i tadašnji ministar za Povratak i zajednice, Radojica Tomić posjetio je mjesto gdje se dogodila tragedija i obećao je da će obezbjediti materijal za sve kuće koje su porušene od lavine.

Nažalost do sada sve je ostalo  na obećanjima. Nije nam jasno kako to ljudi na visokim pozijcijama koji su dobili poverenje naroda nemaju ni trunke savjesti da pomognu onom istom narodu koji im je dao poverenje i mandat.

Potpredsjednik za zajednice, Šerif Aga, govoreći o tom strašnom vremenu i prisjećajući se tadašnje situacije kazao je za web portal gorapress,  da je to bio jedan od najtežih trenutaka  u novijoj historiji  Restelice.

„ Ja sam ogorčen što obećanja data najpre od strane Vlade Kosova, a i od pojedinaca nisu ispunjenja. Nažalost naši tadašnji predstavnici u Skupštini Kosova glumili su navodno patriotizam prema svojoj državi, koji je bio samo na rječima, i puna su im usta bila obećnja. Danas nakon sedam godina od tragedije može se samo potvrditi da su  sva  ta silna obećanja ostala  mrtvo slovo na papiru, kaže potrpredsjenik za zajednice, Šerif Aga i nastalja.

Bilo bi dobro da se iznađu mogućnosti da se bar preko Ministarstva za rad i socijalnu politiku pomogne porodicma kojima su porušene kuće od lavine, da sve to bude u sklopu projekta kojim je predviđena gradnja kuća socijalnim slučajevima. Mora se naći načina da se bar na neki način ispune data obećanja.

Opština Dragaš je uradila sve što je bilo u njenjoj moći. Neposredno nakon nesreće urađen je projekat procene, sanacije terena kao i  izgradnju kuća.  Opština je uradila projekat, i predala zahtjev Vladi Kosova, i svim nadležnim ministarstvima. Međutim  nažalost i nakon sedam godina ništa od toga.

Apelujem na centralne institucije da ispune data obećanja prema porodicama stradalih  a i prema mještanima Restelice. Ja ću se maksimalno zalagati da se konačno stavi tačka na tu nesreću, i da se konačno ispravi ta velika nepravda.

Molim dragog Allaha da šehidima podari dženet, a porodicama sabur, i molim dragog Allaha da se to nikad ne ponovi," kazao je potpredsjednik za zajednice, Šerif Aga.

Gradonačelnik Opštine Dragaš, Šaban Šabani govoreći o tragediji kazao da je Opština Dragaš spremna uvjek da u skadu sa svojim mogućnostima pomogne. Obzirom da se radi o velikim sredstvima mi smo spremni da sa blilo kojim Ministarstvom koji želi da pomogne participiramo sa svojim sredstvima. Moram da budem iskren i da kažem da sama Opština nema mogućnosti bez pomoći Vlade da nadoknadi štetu i pomogne u sanaciji terena, kazao je gradonačelnik Opštine Dragaš, Šaban Šabani.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš