Premijer Vlade Kosova Avdullah Hoti danas posjetio opštinu Dragaš

Danas je premijer Kosova Avdullah Hoti u pratnji potpredsjednika Vlade, Dritona Selmanija kao i ministra infrastrukture, Arbana Andrašija, ministra poljoprivrede Besijana Mustafa, ministra trgovine Veselja Krasnićija, posjetio privrednike u Opštini Dragaš-

Premijer Hoti je u posjetu opštini Dragaš došao na poziv Seljima Krueziju, zamjenika ministra za povratak i zajednice i Adnana Redžeplara zamjenika ministra rada i socijalne zaštite, koju su zajedno sa gradonačelnikom Opštine Šabanaom Šabanijem potpredsjednika, Šerifom Agom i Selami Sahitijem, bili ujedno i domaćini premijeru i njegovoj delegaciji.
U delegaciji zajedno sa premijerom bili su  i poslanici u Skupštini Kosova ispred manjinske zajednice, Rasim Demiri i Duda Balje,  kao i politički predstavnici koji dolaze iz Opštine Dragaš.
Premijer Hoti najpre je obišao radove na deonici  puta Žur Dragaš, i tom prilikom razgovarao sa vlasnikom kompanije “Renelual Tahiri” Rekljom  Hodžajem, koji je ukratko objasnio premijeru dinamiku radova i naglasio da je neophodno da se izvedu dodatni radovi na određenim demonicama koji nemaju adekvatnu podlogu. Put Žur Dragaš, je od izuzetnog značaja sa sve stanovnike Opštine Dragaš, a inicijativa za proširenje ovog putnog pravca pokrenuta je prje 10 godina od strane Demokratske stranke Vatan, članice koalicije Vakat, koja je naišla na podršku koalicionih partnera u Skupštini i Vladi Kosova.

Ministar infrastrukture Arban Abraši naglasio je da je ovaj projekt od posebnog značaja, dok je dodao da se odobrenjem revidiranog budžeta otvaraju mogućnosti za dodatne radove na infrastrukturi općine Dragaš. Obavjestio o stvaranju radne grupe unutar Ministarstva Infrastrukture koja će se baviti rješavanjem ovakvih problema. “Mnogi putevi na Kosovu ostali su taoci postupaka eksproprijacije i cilj nam je da se završi rok i da se radi i u drugim dijelovima, poput dijela do Broda”, rekao je Abraši.
Nakon toga Premijer je obišao Fabriku mjesnih proizvoda “ Meka” u selu Plav koja zapošljava oko 60 radnika. Vlasnik ove kompanije Burim Piraj, na pitanje novinara gorapress da li ima zaposlenih radnika iz manjinske zajednice naglasio da do sada nije bilo takvih zahtjeva te da je spreman da ukoliko se ukaže potreba zaposli i pripadnike manjinske zajednice.
Premijer Hoti je nastavio svoju posjetu obilaskom Fame vlasnika Masara Piraja takođe iz sela Plavje, a nakon toga obišao tekstilnu fabriku u selu Šajnovce.
Nakon toga premijer je obišao region Gore. On je s predstavnicima opštine Dragaš, kao I zamjenicima ministra povratka I rada I socijalne zaštite održao sastanak na samoj granici s Albanijom u restoranu “ Teferič” u Kruševu.
Na sastanku je zamjenik ministra rada i socijalne zaštite Adnan Redžeplar upoznao premijera i njegovu delegaciju sa problemima i potrebama zajednice. Adna Redžeplar je naglasio da je opština Dragaš ovjezbedila sredstva za završetak radova za  izgradnju puta Restelica – Srezimir, te zatražio od premijera da otvori granične prelaze prema Makedoniji i Albaniji,kako bi na taj način ova region bio otvoren sa zemljama u okruženju.Demokratska stranka Vatan je od budžeta opštine asistirala 12 kilometara puta prema Srezimiru I ove godine su objezbeđena sredstva od strane opštine za asfaltiranje zadnjih 5 kilometra, naglasio je Zamjenik ministra Adnan Redžeplar.  Koordinator za prava zajednice Uzair Hamza je naglasio da je veoma važno da premijer zna pravo stanje u našoj opštini. Mi ne želimo da pravimo “Potemkinova sela”, nego želimo da premijer zna  da imamo oko 20 hiljada ljudi koji su u raseljenju kao I da je I dalje stopa migracije veoma velika. Vlada ima obavezu da zadrži preostalo stanovništvo I objezdi radna mjesta dovođenjem privrednika iz Europe koji bi otvarali pogone i na taj način pomogli u zapošljavanju, istkao je Uzair Hamza. Zamjenik ministra Selim Krueziju I poslanica Duda Balje govorili su o podsticaju stočarstva I turizma u ovom kraju koji su ujedno I glavne privredne grane u ovoj opštini. Premijer Hoti je obećao da će zajedno sa svojim ministrima detaljno analizirati ovu posjetu te da će mnoge prijedloge uvrstiti u paritete Vlade.

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš