Opština Dragaš: Na radnoj grupi za povratak prezentiran plan pomoći povratnicima

U četvrtak je održana Radna grupa za povratak Opštine Dragaš, koju predvodi Kancelarija za zajednice i povratak.

---

Nevladina organizacija Danski savez za izbeglica u saradnji sa opštinskom Kancelarijom za zajenice i povratak, prezentirala je paket pomoći koji će biti dodeljen povratničkim porodicama, a jedan deo i primajućoj zajednici.Projekat će biti realizovan u tri opštine na Kosovu, Ranilug, Kamenica i Dragaš.

Predstavnici Kancelaije za zajednice i povratak podnjeli su izvještaj o posetama povratničkim porodicama kao i njihov stepen integracije u kosovsko društvo. Konstatovano je da je povratničkim porodicama neophodna pomoć u ostvarivanju prihopda, što je i ključno za njihov opstanak u opštini Dragaš.

Ispred Danskog saveza za izbeglice govori su o projektu  Esad Mađuni, kao i Valon Vita. Oni su  istakli značaj ovih istraživanja koje su uradili sa predstavnicima Kancelaije za zajednice. Oni su istakli  da predlozi koji su biti prezentirani danas   bazirani su  na osnovu svih analiza koje su urađene od strane stručnih timova Danskog saveza za izbeglice i situaciojm na terenu.

Projekat koji ima za cilj stabilizaciju povratničkih porodica prezentirao je Berat Abdiju, službenik Danskog saveza za izbjeglice. Prvi deo projekta odnosi se na jačanje kapacitea opštinskih Kancelarija za zajednice i povratak koji će biti sproveden organizovanjem raznih treninga kao i obuke koja se odnose na elektronsko vođenje baze podataka, dok se drugi deo projekta  odnosi na direktnu pomoć povratničkim porodicama. Ovaj projekat će obuhvatiti oko 20 povratničkih porodica koji su registrovani u bazi podataka UNHCR-a kao i  Kancelariji za zajednice i povratak, a koji su se vratili od 2010. godine.

Projekat predviđa dodjelu paketa pomoći od po sto koka nosilja sa odgovorajućim konjtenjerom odnosno kavezom i hranu za koke nosilje za nekoliko mjeseci. Drugi paket pomoći se odnosi na dodjelu povratničkim porodicama po pet košnica pčela i neophodne pčelarske opreme. I treći paket pomoći je podizanje malinjaka sa pratećom potrebnom opremom.

 Cilj ovih predloga je da se povratničkim porodicama omogući brzo ostavrivanje prihoda. Na osnovu izlaganja Berata Abdijua, istaknuto je da su koke nosilje  najpogonije za ostvarivanje brzog prihoda, a i cjena domaćih jaja je na tržištu jako povoljna, kao i to da postoji velika potražnja za ovim proizvodom.

Nakon predloga i zaključaka koje su doneti na opštinskoj  radnoj grupi u narednom periodu planirana su dva sastanka sa povratničkim porodicama koji borave u opštini Dragaš, a nakon toga će se donjeti odluka koji je paket pomoći najprikladniji za povratičke porodice, ili će izvršiti kombinacija svih ovih ponuđenih paketa pomoći. Od 20 povratničkih porodica trideset posto će biti uključene  porodice koji žive na teritiriji opštine Dragaš, odnosno  primajuća zajednica.

Zamjenik gradonačelnika Opštine Dragaš, Šerif Aga koji je prisustvovao sastaku, nakon prezentacije projekta kazao je da Danski savez uradio jako dobru analizu potreba i mogućnosti, te naglasio da je ovo dobar primjer kakao treba konkretno pomagati onima koji žele da se vrate.

„Dobra je ideja da se pomogne i porodicama koji žive u Gori jer se na taj način nediskrimiše niko. Znamo da je veoma važno da zadržimo preostalo stanovništvo na ovim prostorima, a to možemo uraditi jedino ako im objezbedimo mogućnost da sami ostvaruju prihod i da stvaraju uslove za samozapošljavanje, istakao je između ostalog zamjenik gradonačelnika za zajednice, Šerif Aga.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš