Opasne izjave Adema Hodze: U Gori nema mjesta za dvije zajednice

“Legitimni predstavnik Goranaca” kako za sebe kaže Adem Hodža, 27. septembra 2019. godine održao je predizborni skup u Vraništi. On je u svom govoru Bošnjake iz Gore prikazao kao najveće neprijatelje Goranaca i najavio njihovo nestajanje.

Opasne izjave Adema Hodze: U Gori nema mjesta za dvije zajednice

Prenosimo vam njegovu izjavu:

“Jedino i jako opsana politička organizacija se Bošnjaci, koji pokušavaje svih ovih godina da Goranci ge ponižet, da Goranci jednostavno im smetaje na ovim prostorima. Nema ovde mesto za dve zajednice. Ovde jena Goranska zajednica i taja zajednica će živi isto ka šo se organizam bori protiv svakuje strano telo take i oni ne će stanet, i sigurno će se dozovet pameti da bidet tija šo se, šo im bilje dedovi, šo im bilje pradedovi i da nastavet da živet zajeno so nas ovde”.

“Jedino i jako opasna organizacija su Bošnjaci, koji pokušavaju svih ovih godina da Gorance ponize, da im jednostavno Goranci smetaju na ovim prostorima. Nema ovdje mjesta za dvije zajednice. Ovdje je jedna Goranska zajednica i ta zajednica će živjeti isto kao što se organizam bori protiv svakog stranog tijela i tako će i oni nestati, i sigurno će se dozvati pameti da budu to što jesu, ono što su im bili djedovi, što su im bili pradjedovi i da nastave da žive ovdje zajedno sa nama”.

Zanimljivo je napomenuti da se prije nekog vremena kompletan CDU priključio JGP-u. CDU je bio politički subjekat bošnjake orijentacije, a na njegovom čelu bio je Hamza Balje koji se u javnosti deklarisao kao Bošnjak. Sudeći po ovome, evidentno je da “legitimni predstavnik Goranaca”, odnosno Jedinstvena Goranska Partija u svoje redove ima i Bošnjake (ili bivše Bošnjake koje je preobratio), pripadnike zajednice kojoj Hodža najvaljuje nestanak.

Hodža, takođe nije svijestan činjenice da su Goransko-bošnjački odnosi najbolji u posljednjih 20 godina. DSV na lokalnom nivou ima puno bolju saradnju sa GIG-om i PG-om, nego što to ima JGP, koji ima jako lošu saradnju sa goranskim političkim subjektima.

Mržnja prema Bošnjacima

Mržnja prema Bošnjacima datira još iz 90-ih. Adem Hodža je bivši član SPS-a i brat Redžepa Hodže, nekadašnjeg visokog funkcionera SPS-a i poslanika u skupštini Srbije, a danas zaposlenog u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije. Narod Gore ga pamti po arogantnom ponašanju u doba Miloševića, kada je na raznorazne načine zastrašivao i maltretirao svoje neistomišljenike, a posebno “ove kojima danas najavljuje nestanak”. Najveći strah je sejao u Restelici, gdje je javno udarao šamare.

Danas živimo u demokratskom društvu, u kojem imaju ista prava, čak i oni koji su u prošlom sistemu nanosili nepravdu. Nadamo se da će se ovim izjavama pozabiviti nadležni organi Republike Kosova.

Izvor: (radiogora.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš