Noću liče na one iz Pariza: Sjaj prizrenskih mostova

Ako se kaže da je Pariz grad svjetlosti onda i Prizren noću ima svojih ljepota i čari. Jedna od njih su, svakako, prelijepi mostovi nad rijekom Bistricom koji, svaki, za sebe, priča neku svoju burnu i historijsku priču.

--

Činjenica je da "dušu" staroga grada Prizrena čuvaju mnogi kulturno-historijski spomenici po kojima je on poznat širom svijeta no moramo biti realni da bez svojih mostova grad ne bi bio ono što jeste, a to je miješanje orijentalistike sa modernim evropskim tipovima zgrada i naselja kao i bogatstvo tradicije, kulture i multietničnosti naroda koji u njemu žive.

Jedan je poznati historičar nekada davno izjavio da "voli mostove jer su oni simbol spajanja mnogih naroda" te da se uvijek treba obratiti pažnja da ih zub vremena ne poruši ali i prirodne nepogode kao recimo krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka kada je poznati stari kameni most srušila rijeka Bistrica jer su te godine poplave bile katastrofalne.

A još je ljepši noću kada se upali gradska rasvjeta pa tako mnogi turisti ili gosti grada vole da se i noću fotografišu kraj njega ili drugih obližnjih mostova.

Dakle, doći u stari i historijski grad Prizren a ne prošetati njegovim mostovima to ne bi bio "to", a tek prošetati noću to je onda pravi užitak.

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš